2008-06-10

Fulare än fuling

Ni minns kanske mitt gamla inlägg Handelsbanken gör en fuling? Det skrev jag när dom hade höjt sin rörliga ränta med 10 punkter utan att Riksbanken hade höjt. Igår dubblade dom det och höjde med 20 punkter utan att Riksbanken har gjort någon ändring! Det är inte utan att man blir riktigt förbannad!

När vi satt och diskuterade i samband med husköpet så sa banktjänstekvinnan att den rörliga räntan i princip följer Riksbankens styrränta. Nu har dom på några månader höjt 30 punkter mer än Riksbanken har gjort... och till råga på allt så lutar det mesta åt att Riksbanken själva höjer mer än vad som tidigare antagits.

Ringde så klart min kontakt på banken direkt och förklarade mitt misstycke och undrade om hon kunde korrigera min ränterabatt. Det kunde hon inte. Precis som senast skyller dom på ökade upplåningskostnader för banken. En vink om att nästa kvartalsrapport inte kommer vara så lysande kanske? Förklarade för henne att då ska jag ta och ringa runt och kolla med några andra banker vad dom kan göra för mig, vilket hon välkomnade men trodde jag skulle få svårt att hitta något bättre... Tyvärr finns det väl stor risk för att hon har rätt.

12 kommentarer:

  1. Då ligger du lite illa till, om du inte kan få nåt bättre - själv brukade vi hota med SBAB när vi hade huslån hos Handelsbanken, funkade alltid. Vet inte hur SBAB är idag.

    Vad du kan säga, vilket är sant, är att banken lånar upp på terminer och därför inte drabbas på kort sikt, ens om styrräntan höjs.

    Sen måste man komma ihåg att storbankernas affärsetik bara ligger snäppet över den sicilianska maffians. Knappt. Även om jag har bra kontakter med just Handelsbanken.

    SvaraRadera
  2. Ja det är lite kusligt just nu helt klart. Stora förändringar bara sista dagarna

    Det normala är att STIBOR (dvs interbankräntan) och reporäntan normalt stet följer varandra ganska slaviskt.

    Så är inte längre fallet utan bankerna kan inte alls låna lika förmånligt som dom gjort tidigare. Dvs STIBOR har stuckit mer än reporäntan.

    i värsta fall blir det väl som i USA där bolåneräntorna ligger på 6% och reporäntan på 2%...Huga

    SvaraRadera
  3. Vad har du för ränta idag?

    SvaraRadera
  4. Jag vet: Jag har fortfarande klart bättre hos SHB än jag skulle få hos SBAB.

    Cristoffer: Ja, riktigt läbbigt. Svårt att försöka ha kontroll på räntan när den "lever sitt eget liv". Kanske skulle Riksbanken göra som ECB och FED och trycka ut en massa pengar på marknaden för att öka tillgången på pengar? Det är ju ett annat verktyg dom har.

    Anonym: Igår 4,7%, idag 4,9%. :-(

    SvaraRadera
  5. Här är en bra länk där du kan följa STIBOR (uppdateras en gång om dagen)

    http://omxnordicexchange.com/produkter/rantemarknaden/rantemarknadsverige/

    STIBOR är ett genomsnitt dvs alla bankers utlåning. Nu har jag för mig att alla storbanker har ung. samma kreditvärdighet men skulel det bli kris i baltikum så kan STIBOR påverkas av detta.

    4,7-4,9% är idag helt klart förmånlig ränta på ett bottenlån vill jag påstå.

    STIBOR 1 mån ligger på 4,703
    STIBOR 3 mån ligger på 5,040

    Så med stor sannolikhet så till hör du en av kunderna som tom banken idag förlorar pengar på i räntenettot.

    Å andra sidan tjänar väl banken courtage på köp och försäljningar i ORKLA aktier :-)..

    SvaraRadera
  6. Kan inte vara roligt att ha lån i sånna här tider.

    Kan tänka mig att det kännas i plånboken när räntan går upp så här om man har lån :(

    SvaraRadera
  7. 4,9 är väl ungefär så bra du kan få, svårt att pressa.

    Så, relativt sett, bör du vara nöjd!

    (Även om det är tufft. Men en annan minns ju tidigt 90-tal, snarare 14,9).

    SvaraRadera
  8. Cristoffer: Hehe, Orkla ja... Sett att dom gått ner 6,5% sen jag sålde? Något att vara glad för kanske! ;)

    DestinationMiljonär: Nä, det hade varit skönt att slippa... eller åtminstone ha betydligt mindre lån. Bara att amortera vidare...

    Jag vet: Mmm, det finns som sagt risk att det är så. Igår gick det dock! Har pratat med Danske nu, eller Östgöra Enskilda närmare bestämt, som kunde matcha 4,9% men inte gå lägre... Ska prata med några till imorrn.

    SvaraRadera
  9. Då jag själv jobbar i branschen vet jag att det är fler banker än din egen som har stött på problem med ökade upplåningskostnader. Marginalerna är helt enkelt för dåliga för att möta upp till aktieägarnas krav.

    "Sen måste man komma ihåg att storbankernas affärsetik bara ligger snäppet över den sicilianska maffians." Du skulle inte göra bort dig på ärkepopulistiska DI. ;)

    SvaraRadera
  10. Det skadar aldrig att ringa runt till diverse banker och försöka få ner räntan.

    SvaraRadera
  11. Precis som Magnus sager maste bankerna hoja sina rantor mot kund pga okade refinansieringskostnader da avkastningskravet pa kapitalet (ROC/IRR) ar detsamma, el kanske tom okar i dessa orostider! Bankerna anvander sig valigen av matched funding dvs lanar du som kund rorligt lanar banken upp sig rorligt, vilket gor att rorliga lan kan justeras direkt da bankernas refi kostnad okar. En annan faktor som gor att "spread"arna okar ar Riksbankens behov av pengar/lan via forsaljning av statspapper har minskat vid amorteringen pa statsskulden/forsaljning av statliga bolag etc, detta innebar att utbudet av statspapper minskar o da gar priset upp pa de statspapper som finns utstallda vilket gor att "rantan" pa dessa statspapper gar ner. Dvs i motsatt riktning mot den stigande bank-till-bank/STIBOR rantorna.

    SvaraRadera
  12. hej! jag tror din räntehöjning är en konsekvens av att bankerna först nu insett riskerna med att låna ut till husköpare. varför har de gjort denna upptäckt först nu? ja det kan man fråga sig!! Det har varit känt i 100-tals år att huspriser kan både falla och stiga. det är helt enkelt en så kallad riskbärande tillgång och som med alla sådana finns det risker med att äga dem.

    Jag tror tyvärr detta kommer att fortsätta och tyvärr tror jag bankerna drar alla över i stort sett samma kam. dvs du får lida för att andra överbelånat sig.

    hälsn,
    Hans

    SvaraRadera