2009-03-18

S lovar blåsa upp bobubblan igen

Thomas Östros och Carin Jämtin berättar idag hur S ska ändra den nya fastighetsskatten ifall S kommer till makten efter nästa val. För dom flesta kommer det se ut som idag, men för villor med taxeringsvärde på över fem miljoner ska en ytterligare avgift på 1% av värdet överstigande fem miljoner betalas. Har du ett taxeringsvärde på 10 mille blir det alltså ~6' grundskatt + 50' i lyxskatt. Vi får hoppas att dom som har höga taxeringsvärden också har en redig inkomst!

Utöver det har dom också tänkt slopa skatten för uppskov, motiverat med att det är en retroaktiv skatt. Det verkar dock som om uppskovsavgiften ska bort helt och hållet, varken det gäller nya uppskov eller befintliga. Vi kan alltså förbereda oss på att bostadsbubblan tar fart igen om sossarna skulle komma till makten. Dom skriver i artikeln om att många har stora uppskov på grund av "fantasipriserna" som råder i Stockholm, men dom verkar ha misslyckats med att inse vad "fantasipriserna" beror på - att dom som kommit in i Stockholms bostadskarusell har kunnat låna pengar gratis och där igenom skapat "fantasipriserna". Nu vill dom istället återinföra gratislånen. Fiffigt!

”Vi tänker avskaffa räntan på uppskovet med skatten” (DN)

11 kommentarer:

 1. Borde inte skatteavdraget för bolåne räntan försvinna, för att på så sätt inte trissa upp priserna och få ner lånen på husen?


  /Magnus

  SvaraRadera
 2. Hej Yps!

  Jo, det har jag skrivit om tidigare. Ett synnerligen märkligt avdrag. Då jag själv har bolån tackar jag dock och tar emot... Ska man ta bort det bör det dock göras successivt så folk har tid att anpassa sig. Kanske sänka avdraget med en tiondel under en period av tio år tills det är helt borta. Men visst är det ett märkligt avdrag, och i många avsikter även skadligt.

  SvaraRadera
 3. Ränteavdraget är väl inte märkligare än att det balanserar den skatt man måste betala för ränteintäkter (eller annan inkomst av kapital)?

  Märkligt förslag var det från Östros och Jämtin hursomhelst.

  SvaraRadera
 4. Hej Anton!

  Varför skulle den i så fall bara gälla bolån till primärboende?

  SvaraRadera
 5. Såvitt jag vet får jag göra avdrag för alla ränteutgifter, bolån eller ej, så länge det inte handlar om några statliga studielån.

  Vad har du fått det ifrån att det bara skulle gälla "bolån till primärboende"?

  SvaraRadera
 6. Ränteavdrag är rakt igenom dumt ur ett ekonomiskt perspektiv. Enligt mitt sätt att se premierar detta lånande före sparande, vilket naturligtvis blåser upp priser till onaturliga nivåer. Det finns som jag ser det ingen anledning att subventionera bostadslån, för det är precis vad det handlar om. Subventionen leder enbart till att bostadspriserna anpassas och att det blir mindre intressant att inte låna till bostäder.

  mvh Charlie

  SvaraRadera
 7. Hej igen Anton!

  Jag vet inte varifrån jag fick det, och jag lyckas inte hitta det igen! Jag har förmodligen rört ihop det med något annat... Ledsen för det. Hur som helst tycker jag att ränteavdraget är konstigt, men inte alls ämnet för det här inlägget. ;-)

  SvaraRadera
 8. Hej Charlie!

  Jag håller med. Hade vi istället haft 0% beskattning på ränteutgifter och inget ränteavdrag hade vi tvärt om premierat sparande vilket vore klart sundare.

  SvaraRadera
 9. jag är rädd för sossarna, de skrämmer mig, jag tror jag får flytta snart.

  SvaraRadera
 10. Ja, vad ska man säga? Fruktansvärt. Det finns redan skatter så det räcker och blir över.

  SvaraRadera
 11. 76 sätt att tjäna pengar på internet

  Jag har satt samman denna lista på fullt allvar – jag vill verkligen att du tjänar pengar och blir rik! Och när du väl är rik, glöm inte vem du fick tipsen av!

  En del av tipsen är ganska bra medan andra inte är så mycket att ha. Anledningen till att jag har med dem alla på denna lista är för att jag har träffat människor som tjänar pengar på dem alla, även om en del är mer förekommande än andra. En del av tipsen går in i varandra, så det kanske känns lite som upprepning, men tror mig, det är en ganska så tydlig skillnad mellan dem.

  Alla av tipsen har jag fått från personer som äger hemsidor där de gör just det jag tipsar om. Jag har suttit ner med dem och pratar igenom hela deras affärsmodell och hur de genererar pengar. De gav mig papper på alla deras intäkter och lönsamhet. En del av dem gav mig även tillgång till deras Adsense-konto så att jag kan dubbelkolla. Om jag skall vara ärlig så var en del av hemsidorna så bra att jag faktiskt köpte en del av dem. Dessa hemsidor tjänar mig väl idag. Checka in själv: http://www.tjanapengar.dk/76-satt-att-tjana-pengar-pa-internet

  SvaraRadera