2009-11-10

Dina frågor - om pengar

Har precis sett programmet "Dina frågor - om pengar" (svt) för första gången. Bevare mig väl.

Där stod, så klart, tomten Hemberg från Avanza som ändå lyckades vara den som verkade vettigast. Han var väldigt på om billiga globalfonder, vilket är en bra sak. Han argumenterade emot dom globalfonder med förvaltningsavgift på 1,6% och sa att man kan få 75% rabatt på det och få en förvaltningsavgift på 0,4% (5:11). Lite tråkigt att han sätter någon form av golv där då det går att komma lägre än så, fast inte i Avanzas sortiment förstås. Poängen är dock bra. Sen var det en hel del tjat om tillväxtmarknader som det enda alternativet om du sparar på längre sikt. Jag kan aldrig tycka att det är en bra idé att lägga alla ägg i samma korg. Så även om jag självklart skulle råda till en viss investering i tillväxtmarknader så skulle jag även välja flera andra fonder och/eller aktier även om din sparhorisont är väldigt långt bort.

Där stod någon från Handelsbanken som mest ville sälja blandfonder, aktivt förvaltade aktiefonder och pensionssparande. Det vill säga de saker som bankerna tjänar mest pengar på. Lite kul när Hemberg frågade henne varför hon rekomenderade blandfonder och inte att helt enkelt spara hälften av pengarna på kontot och köpa aktiefonder för andra halvan (10:04). Hon började med att visst kunde man göra så, men att räntedelen i fonden kunde ju placera i bättre räntepapper men blev tyvärr avbruten. Hade varit kul om hon hade fått komma in på dom låga räntorna på sparkonton... Hade hon fått veckla vidare hade det självklara tillägget varit att stoppa andra halvan i en räntefond. En räntefond har oftast låg avgift, och en global indexfond lika så... Du kommer alltså undan betydligt billigare med att köpa två delar än med en blandfond. Då får du dessutom möjligheten att själv välja hur stor del du vill ha i respektive ben.

Och där stod två programledare med frågor som "vad är den största skillnaden med en kapitalförsäkring och en vanlig fond?" (14:00) och "men offensiv aktiefond, är det alltså en sverigefond du pratar om?" (11:04).

Behållningen av programmet var att det tydligen inte går att få tag på några helt oberoende privatrådgivare, åtminstone inte enligt dom två banktyperna i panelen, samt att det i någon konstruktion går att använda kapitalförsäkringar på ett bra sätt när man sparar till barn. Kul att dom inte räknar Acta och dylika rådgivare som oberoende. Dom påstår sig ju vara det även om jag tidigare argumenterat emot det. Med tanke på bristen så kanske jag ska låta det bli ny tagline för Kapitalnet - "Din oberoende privatrådgivare"? Angående kapitalförsäkringen så tecknar man den i eget namn med barnet som förmånstagare och kan då låta den förfalla när man vill att barnet ska få pengarna... får läsa på mer om det. Det är dock både för- och nackdelar med att jag äger den och inte vi båda vårdnadshavare tillsammans.

Du kan se hela programmet (del 5) och även tidigare avsnitt på SVT Play.

3 kommentarer:

 1. Riktigt skämt faktiskt. Damen från SHB vill bara sälja saker där banken tjänar bra med pengar. Claes H har lite samma approach men ändå betydligt bättre. Sverker verkar både okunnig och dåligt påläst.

  Angående din blogg tycker jag att det mer och mer känns som en reklampelare för kapitalnet och den egna bloggen vilket jag tycker är tråkigt.

  SvaraRadera
 2. Tråkigt att du känner så, men jag ska så klart ta till mig och tänka mer på det. Det här inlägget var väl inte någon direkt reklam, det som berör Kapitalnet var mer en tanke som slog mig som jag tyckte var intressant att dela med mig av.

  När jag la upp informationen om Aktieindexobligationer på Kapitalnet så länkade jag till det här för att jag ville ha synpunkter på det... Något jag tyvärr inte fått. Att jag ofta länkar till inlägg i egna bloggen är för att jag vill återkoppla till något jag sagt tidigare. Är väl bättre att länka till det än att redogöra för det igen?

  SvaraRadera
 3. Självklart ska du inte avstå helt från länkar till egna bloggen, i vissa situationer underlättar det otroligt.

  Bra att du kunde ta kritik, en förmåga få förunnat.

  Ha det bra!

  SvaraRadera