2009-12-28

Aktieportfölj vid årsskiftet

Nedan kan ni se fördelningen mellan mina aktieslag i en liten cirkel. Inga affärer har gjorts sen senaste redovisningen vilket gör att det är sig ganska likt. Största förändringen är att Danske Bank gått klart sämre än övriga tillgångar och har därför minskat från 12 % till 10 % av portföljens värde. Upp en procent har det gått för SKF, Statoil, Telia och ner en procent för HQ. Övriga - Fortum, Husqvarna, Investor, Orc och SCA - ligger kvar sen senast.

På det stora hela känns det som om portföljen fortfarande är välbalanserad. Bland nuvarande innehav så är det väl främst HQ eller Investor som jag är närmast att öka i. Ska jag ta in något nytt bolag är det närmast HiQ och Securitas som pockar på uppmärksamheten.

Jag gillar dock inte HiQ:s utdelningsmodell där dom årligen gör en split med tvångsinlösen av ena delen. Varför inte bara dela ut som vanliga företag? SKF brukar göra samma sak med eventuell extrautdelning vilket jag tycker är helt okej, men varför alltid göra så? Fördelen är ju att man kan kvitta det mot förluster men jag gillar inte att det ger sig på anskaffningsvärdet då det dels är svårt att hålla koll på hur aktien har gått, exklusive utdelning, dels blir grymt jobbigt när man ska deklarara. Dels måste man deklarera "utdelningen" varje år och räkna ut beräknat anskaffningsvärde, del blir det grymt jobbigt att hålla reda på allt om man säljer efter några år med den modellen. Måste nästan ha det i en kapitalförsäkring för att överleva, men då hade det ju inte varit någon skatt på utdelningen ändå så då försvinner vitsen med att den går att kvitta... Nej, snälla HiQ, börja dela ut ordentligt!

2 kommentarer:

  1. Deklarationsbestyren har jag löst, eller åt minstonne underlättat genom att skriva ett än så länge fult, men funktionsdugligt c-program. Genom att mata in alla transaktioner i en textfil och sen köra programmet med textfilen som flagga spottar det sedan ur sig lite olika användbara omkostnadsbelopp, vinster/förluster och GAV för varje transaktion. Än så länge stöder det köp, sälj, split och splitinlösen.

    /Erik

    SvaraRadera
  2. Jag hade nog inte valt att ta in någon IT-konsult för närvarande. HiQ kanske inte är jätteberoende av telekomindustrin, men förmodligen kommer de inte att gynnas av den stora varselvåg som sköljer inom svensk telekom.

    SvaraRadera