2009-12-07

Bort med alla gamla ruttna pengar

Läser på DN idag att 30 av 33 fondförvaltare tror på börsuppgång under 2010 och att dom i genomsnitt tror på en uppgång på 13 %. Själv är jag inte lika övertygad. Under 2009 har aktiemarknader över hela världen gått upp kraftigt, medan det egentligen inte har blivit så mycket bättre under året. Det är fortfarande fler som förlorar sina jobb än som får jobb, även om det inte är lika många som förlorar jobbet som det var vid förra årsskiftet. Detta trots dom massiva insatser som gjorts, och fortfarande görs, av regeringar och centralbanker världen runt.

Jag är rädd att för mycket räddas. Kapitalismen sätts ur spel om det inte går att misslyckas. Går det åt helvete för en firma måste firman få gå i graven - inte räddas av något skyddsnät. När väl alla statliga pengar dras tillbaka vill vi ha hälsosamma bolag, inte börja om med samma gamla surdegar igen. För att vi ska ha någon nytta av "stock picking", att analysera och investera i välmående företag, måste det finnas någon nytta med att vara välmående. Så länge dom dåliga företagen hålls under armarna av staten blir konkurrensen snedvriden och dom bra bolagen missprioriterade.

Vad har då det att göra med börsen nästa år? Jo, jag hoppas att börsen sett till index kommer gå ner men att dom bra bolagens aktier fortsätter gå bra. Tyvärr är det dock så att det finns en hård relation mellan aktier och index vilket gör att även bra bolag brukar dras med neråt om index går neråt - mycket beroende på fonder och teminer. Men det blir upp till bolagen att bevisa i sina rapporter att dom är värda mer och så får vi förhoppningsvis se en justering var tredje månad åtminstone. Och varför jag hoppas på det? Jo, för att staten ska låta dom dåliga stå sitt kast vilket kommer resultera i en del stora bolag med sjunkande kurser - och en gång för alla få bort alla gamla ruttna pengar.

Fondförvaltare tror på börsuppgång (DN)

3 kommentarer:

 1. Kika in USA börsen som går uppåt kraftigt i år men hur går det med dollarn? Rakt motsatt håll. Dollarn har försvagats mot i stort sett alla större valutor, t o m den svenska kronan. Aldrig någonsin tidigare i historien har detta skett, att börsen i USA ökar samtidigt som dollarn försvagas.

  Det man med stor sannolikhet kan säga är att USA börskurser kommer justeras mot dollarn, och det blir nog inte en så rolig resa för de som har mycket investerat i aktier, oavsett vilken börs. USA börsen brukar ju vara "den ledande börsen" för världens resterande.

  En annan skrämmande tanke om våra kära pengar hittar du i mitt inlägg Pengar Som Skuld

  Mycket att kika igenom, jag vet, men värt mödan och man får sig en rejäl tankeställare, en tankeställare vi alla borde ta.

  SvaraRadera
 2. Mycket bra inlägg i debatten! Jag är helt enig! Dåliga företag ska inte räddas med bra pengar (som då blir "ruttna" och ineffektiva).

  SvaraRadera
 3. Jag är vanligtvis inte för att staten blandar sig in och håller företag under armarna, men det finns undantag som bekräftar regeln, t ex SSAB som räddades av staten och idag är ett välmående företag.

  SvaraRadera