2009-12-28

Vestas Wind Systems

Läste nyss i Affärsvärlden att vindkraftsbranschen slår rekord, tvärtemot farhågorna i våras om att finanskrisen skulle göra att vindkraftsprojekt lades åt sidan. Konstigt därför att Vestas, det stora danska vindkraftsbolaget, handlas till mindre än halva kursen mot innan finanskrisen. Visst var värderingen uppblåst innan kraschen, men Vestas har faktiskt fortsatt leverera.

För 1,5 år sen var Vestas uppe och nosade på över 700 DKK per aktie och idag säljs dom för omkring 300 DKK. I nuläget betyder det ett P/E-tal på 13,3 TTM enligt Financal Times vilket inte känns ett dugg avskräckande - speciellt inte då i princip allt blir bättre varje år. På fem år har vinsten mer än dubblats samtidigt som skulderna i princip har eliminerats enligt samma källa. Konstigt...

Kan det vara så att det blivit en nackdel att vara "clean tech"-bolag för att många fortfarande tänker på dom som den "nya bubblan"? Sen årsskiftet är Vestas faktiskt ner några procent vilket kan jämföras med att många index har gått upp runt 50 % i år. Och Vestas som ändå måste klassas som något för framtiden...

Kommentera gärna om du har någon input på det hela - annars blir det kanske ett köp!

Rekord för vindkraften – trots finanskrisen (Affärsvärlden)

5 kommentarer:

 1. Hej Diversifierad,
  Jag tror att Vestas var lite övervärderad tidigare. Förmodligen en släng av clean-tech hysterin. Nur är de nog mera köpvärda idag. Problemet är att medans Sverige tuffar på bra med vindkraft så är tydligare sämre ställt med försäljning till övriga Europa där försäljningen dyker. Kanske kan det kompenseras av ökad försäljning till USA och Asien?

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Ska försöka sammanfatta lite av mina intryck från vindkraftsbranschen.

  Finanskrisen fick många köpare att avbeställa och senarelägga köp av vindkraftverk då energipriserna föll. Jag kan referera till Eolus Vinds investerarträff inför nyemission i december där CFOn sa att detta var fallet. Eolus Vind själva valde att sälja befintliga vindkraftverk för att kunna betala redan orderlagda vindkraftverk då de befarade att inte ha slutkunder till alla projekt. De befarar kritik för denna försäljning på bolagsstämman i januari.

  På Rabbalshede Krafts investerarträff (också den i december) så nämndes att villkoren för bankfinansieringen för vindkraftsverk skärpts, nu krävs högre andel eget kapital vilket påverkar kalkylen. Sedan så sa Rabbalshede Kraft också att det varit ett prisfall på vindkraftverk och det nu är mer av köparens marknad, vilket torde påverka Vestas. En långsiktig trend kan också vara att andra tillverkare etablerar sig på den svenska marknaden (Nordex, Enercon mm).

  Mvh TKI

  SvaraRadera
 3. Min erfarenhet av Vestas är att de har växt väl fort och att detta påverkar bolaget negativt. KOnkurrensen hårdnar och många "nya" aktörerna är mer vältrimmade, t ex Enercon. Med detta sagt kan nog Vestas likväl vara köpvärt, men det finns alternativ.

  SvaraRadera
 4. Blev det några aktier? Hann du köpa innan de tickade upp?

  Själv sitter jag på en liten hög och den kommer nog att förbli liten. Jag känner mig inte helt bekväm att gå in med mer än lite.

  Gott Nytt År!

  Charlie

  SvaraRadera
 5. Charlie: Nej, har inte köpt några Vestas än. Lär titta lite närmare på dom innan det blir aktuellt, har bara tagit en snabbtitt hittills.

  SvaraRadera