2009-12-17

Men Japan då?

Nedan har jag klistrat in en graf över japanska Nikkei-index i lokal valuta på tre års sikt.


Senaste månaden har gått fint, men som ni ser är det långt kvar till nya highs. Nästan 50% back fortfarande... Ska det vara på det viset? Jag vet att japanska aktier handlas till väldigt höga p/e, men det har dom liksom alltid(?) gjort.

Tittar vi till OMXS30 (Svenskabörsen) och DJIA (Dow Jones) har dom klart kortare kvar.

(omxs30)

(djia)

Jag har ändå inbillat mig att finanskrisen varit mindre allvarlig för Japan. Varför är då återhämtningen så mycket långsammare? Och framförallt, finns här pengar att tjäna?

3 kommentarer:

 1. Japan har varit en riktig value-trap sedan lång tid (20 år). Finns inget som tyder på att det kommer ändra sig. Lite som Pfizer. Verkar bra på ytan men oavsett hur länge man väntar så blir slutvärdet bara mindre och mindre..

  Sen kanske det ändrar sig. Men när det gäller japan så håller jag inte andan. De fortsätter exakt samma spår som de gjort hittils och kommer givetvis få samma resultat

  SvaraRadera
 2. Japans problem sträcker sig längre tillbaka än finanskrisen. Under lång tid har man försökt stimulera igång ekonomin, men det har inte gått så bra.

  SvaraRadera
 3. Hejsan,
  Japanska börsen måste upp från ca 10000 till 40000 för att slå det senaste all-time-high som inträffade i slutet av 1989, nästan exaxt 20 år sedan. Tveksamt om det kommer att göra det inom den nästa 20-årsperioden. Japan har gigantiska statsskulder (170% av BNP, USA och EU snitt ligger på ca 70%). Dessutom har man en mycket hög snittålder och snart börjar antalet japaner att minska eftersom man har så många pensionärer och många har endast 1 barn. Inga vidare framtidsutsikter. Vissa tror att Europa och USA har motsvarande 20 tråkiga år framför oss där inte ens nollränta får fart på ekonomin. Tyvärr är det inte alls omöjligt.

  SvaraRadera