2010-05-12

Fakta för valet, tack

Dom flesta har väl noterat att oppositionen vacklat om Förbifart Stockholm, vägsatsningen som sossarna tidigare var helt övertygade om. Anledningen är så klart påtryckningar från dom nya kamraterna, MP och V, som inte är lika positiva. Dom har därför beslutat sig för att kalla in en till spelare, den gråa massan, och kalla till folkomröstning om ifall dom vinner valet. Gemene man ska alltså få välja. Vid riksdagsvalet vet vi därför inte vad vi röstar på i frågan om vi röstar på de rödgröngråa. Valet står mellan att bygga förbifarten, de blågröna, eller att fråga publiken, de rödgröngråa. Utkomsten av att fråga publiken får vi veta sen.

Idag läste jag på DN debatt att det dessutom måste till en lagändring för att riksdagen ska få påtvinga kommuner en folkomröstning. För även om de rödgröngråa skulle lyckas vinna riksdagsvalet är det ganska osannolikt att dom dessutom skulle vinna alla kommunalval i Stockholmsregionen... Debattartikeln föreslår att istället utse en medborgarpanel som tar ställning, vilket skulle kosta mindre pengar och kunna uppnå samma syfte - utan lagändringar. Märklig idé tycker jag. Då vore det väl bättre att tillsätta någon utredning och sköta det inom ramen för politiken. Dom får gärna ha en referensgrupp med "vanliga människor", men att tillsätta några som ska bestämma istället för politikerna verkar hur tokigt som helst. Till och med mer tokigt än en folkomröstning.

Extra tokigt kan det tyckas är att utgången är tämligen klar. Enligt en undersökning gjord av Stockholms handelskammare så är 80 % av invånarna i Stockholms län för förbifarten. Varför inte bara strunta i folkomröstningar, medborgarråd och kamratpartier och hålla fast vid vad ni tidigare ville och vad en stor marjoritet av väljarna vill? Varför ändra på grundlagen och kasta bort en massa pengar för någon principsak? Varför skjuta upp tiden för valet när det redan är bråttom att få den byggd? Lite pragmatism tack, även i politiken! Och framförallt, ge besked till väljarna innan valet. Jag vill inte välja att välja senare!

2 kommentarer:

  1. Betänk uttrycket "som man frågar får man svar". Undersökningen innehåller felaktiga påståenden som att Förbifarten skulle minska trafiken i innerstaden. Den som inte är insatt i frågan tror på detta. I en annan undersökning där Förbifarten sattes mot satsning på kollektivtrafik blev reslutatet ett helt annat. Jag är övertygad om det blir ett nej i en folkomröstning om folk får information om Förbifarten. Många tror i dagsläget att det handlar om att leda trafik förbi Stockholm, vilket ju inte är fallet.

    SvaraRadera
  2. Hej Ingrid! Innan jag bemöter din kommentar vore det intessant att veta vad Förbifarten handlar om, enligt dig. Det blir lättare att bemöta den då...

    Vad har du förresten för belägg för att trafiken inte skulle minska i innerstaden? Vad räknar du förresten som innerstaden? Innanför nuvarande tullarna? Eller får Essingeleden vara med?

    SvaraRadera