2010-05-30

Avskriver Statoil

Sen jag publicerade inlägget Dags att handla? för några dagar sen har det gått lite uppåt, men aktiebenet är fortfarande något för svagt. Det lär dessutom bli ännu svagare imorgon när börsen öppnar igen med tanke på den svaga avslutningen i USA i fredags samt dagens nyhet om att BP misslyckats med att täta läckan igen...

Det är framförallt två av dom fem idéerna jag hade som jag har fått lite mer kött på benen om. Dels är det Statoil, där Cornucopia? avråder från köp i dagsläget efter USA:s förbud mot djuphavsborrning. Dels är det Securitas där Placera.nu publicerade en analys med rekommendationen neutral i fredags.

Den första av dom båda händelserna fick mig att avskriva Statoil för tillfället. Cornu har klart bättre koll på oljeområdet än jag har. Han skriver förvisso inte om Statoil specifikt, men han nämner dom i en lista på större oljebolag och skriver att det inte är läge att köpa större oljebolag...

Den andra gjorde mig dock mest mera sugen på Securitas. Jag köper nämligen inte i hopp om en kursraket utan i hopp om bra, uthållig avkastning. Analysen säger också att Securitas kan vara en intressant placering för en långsiktig investerare då värderingen för tillfället är låg historiskt sett. Anledningen att dom inte ger annat än neutral rekommendation är att dom inte ser någon trigger i närmsta framtiden som kan dra upp kursen - vilket som sagt inte är så intressant för mig. Även en titt på Marcus "Graham-analys" känns på det stora positivt, förutom då att finanserna är lite svaga. Det verkar dock ha funkat historiskt då skulderna ändå tycks vara lägre än på länge. (net debt 2005-2009 enligt årredovisningen: 11 944,8 - 9 734,6 - 9 878,0 - 9 412,6 - 8 387,7)

Dom övriga tre på bevakningslistan kvarstår också: Fortum, HQ och Investor.

Fortsätt gärna att kommentera.

2 kommentarer:

  1. Va tror du om Latour isåfall istället för Securitas direkt? Ca 30% substansrabatt men med massa andra innehav på köpet. Om nu det är bra eller dåligt kan man ju diskutera.

    SvaraRadera
  2. Thomas: Latour har funnits med i tankarna, men jag tycker direktavkastningen är lite för låg i bolaget. Det är dessutom primärt Securitas som lockar i Latour, så då kan jag lika gärna köpa dom direkt och slippa alla andra bolag samtidigt som jag får en aktie med högre direktavkastning och lägre konjunkturkänslighet.

    SvaraRadera