2010-05-20

Mer om blankning

Efter Tysklands nakenchock igår kom det en del märkliga inlägg bland bloggens grannar.

Provokatören Cornucopia? menar på att nakenblankning är samma sak som vallöften. Retoriken är hetsk med meningar som "Man kan säga att politikerna nakenblankar våra barns framtid när de lovar bort saker de inte själva har, utan måste ta från oss och våra barn.". Jag vet inte om han mest vill reta upp eller om han verkligen tycker så... Först var jag övertygad om det första, men i kommentarerna hejas han på av flera parter som tycker att inlägget är klockrent så jag är inte lika säker längre. Uppenbarligen kan folk tro på det där.

Visst finns det mycket att önska från politiker, men sådana påhopp känns bara irrelevanta. Att deras vallöften skulle vara blankningar är löjeväckande och att blanda in våra barn är något av ett övertramp. Ett vallöfte är knappast någon som tar för givet att det kommer att bli så. Det är en intentionsförklaring - det här vill mitt parti. Att vi röstar på dom som vill närmast vår egen vilja kallas för demokrati. Att sen politiker hanterar dom pengar vi betalar i skatt och inte tar reformpengarna ur egen plånbok är det nog ingen som trott något annat om. Att det skulle vara en form av blankning? Nä, hur tänker karln?

Den annars sunde Sloped Curve menar att vi blankar när vi köper saker för lånade pengar, och nakenblankar "Om du inte har skaffat ett lånelöfte när du köper huset". Det vi blankar är då valutan eftersom vi handlar för pengar vi inte har...

Om vi börjar med nakenblankningen. Det finns väl ingen som köpt ett hus utan pengar? Har du inget lånelöfte kanske du kan vinna en budgivning, även om dom flesta mäklare kräver att lånelöfte finns för att du ska få delta, men när det är dags för själva köpet lär du hosta upp pengarna - annars säljs knappast huset till dig.

Att vi blankar valutan kan jag till viss del köpa, men då handlar det inte om nakenblankning utan pengar som faktiskt finns, som vi faktiskt har lånat. Banken hittar inte på lite pengar som jag sen måste betala tillbaka för att inte bluffen ska uppdagas. Och även om jag till viss del köper hans resonemang kommer jag ändå inte tycka att köp för lånade pengar kan kallas blankning. Det är nämligen inget jag gör i spekulativt syfte i hopp om att kronan ska bli billigare, och att jag då ska betala tillbaka, utan jag gör det för att jag inte har råd med ett helt hus just nu. Från den dag då jag tar lånet amorterar jag succesivt för att bli av med det, och vet att en eventuell ändring av kronans värde kommer att korrigeras med räntan.

7 kommentarer:

 1. Detta inlägg bevisar att det finns balans bland de bloggar jag läser, bra skrivet!
  //HPD

  SvaraRadera
 2. Håller med om de ovan nämnda analogierna till blankning och nakenblankning är tveksamma.

  Däremot så tycker jag politikerna missar målet när de försöker förbjuda blankning.

  Ta Enron till exempel, när investerare och blankare började kritisera och blanka företaget hade Enron två val:

  1) Stärka balansräkningen, dra ner på kostnader och sluta fippla

  2) Attackera blankarna med alla till buds stående medel

  Enron valde alternativ 2) och det verkar som om de tyska politikerna gör samma sak.

  Är man ett välskött företag som inte är beroende av nyemissioner är blankare inga problem. Warren Buffett välkomnar till exempel blankare och säger att de för eller senare blir köpare av hans Berkshire Hathaway. Det är samma sak med länder - blankning är bara ett symptom på att saker inte står rätt till - inte en orsak.

  Forskning (http://www.simoleonsense.com/short-sellers-and-financial-misconduct/) visar att blankning har en positiv effekt på marknaden bland annat genom företag som fuskar i bokföringen upptäcks.

  Och dagens boktips är "Fooling some of the people all of the time - A long short story" av David Einhorn som handlar om hur han blankar ett riktigt skurkföretag som inte drar sig för något i sina attacker mot David.

  SvaraRadera
 3. Martin, problemet är väl inte vanlig blankning, det är väl de flesta med på ska vara tillåtet och hjälper en marknad att fungera. Det är väl just "naken" blankning som är det stora problemet, iaf enligt undertecknad och Angela Merkel (med flera) :-)
  //HPD

  SvaraRadera
 4. angående naken blankning, så verkar de flesta vara väldigt mycket emot det, och det påstås vara ett stort problem.

  men jag saknar ett vettigt resonemang om VARFÖR det är så dåligt och ett sånt stort problem? det känns mer som om det är något som bara fått ta skulden för en massa helt andra saker, då det blev en lämplig sak att hacka på. hur utbrett är det ens med naken blankning? vad är de negativa effekterna jmf med vanlig blankning?

  "hur kan man sälja något man inte har", visst visst, rent logiskt låter det ju illa, men det är inte ett tillräckligt bra resonemang för att skapa denhär cirkusen som nu är igång. isf är det ju lika illa med all slags hävstång, belåning och derivatinstrument?

  SvaraRadera
 5. "Om vi börjar med nakenblankningen. Det finns väl ingen som köpt ett hus utan pengar?" Du lyckas här bevisa att du inte förstått vad slopedcurve skriver

  SvaraRadera
 6. Eatfrog: Hejsan! Jag vill inte alls ge det skulden för något, jag tycker bara inte att det verkar sunt. Det är, om jag förstått det rätt, till och med möjligt att sälja fler aktier i ett företag än vad som i själva verket finns med hjälp av nakenblankning. Jag hade inte hört talas om konceptet förut och vet fortfarande inte exakt hur det fungerar, och än mindre hur utbrett det är... men av det jag hört så tycker jag att det verkar sjukt och förstår inte riktigt varför det någonsin varit tillåtet. Därav skriver jag om det.

  SvaraRadera
 7. Anonym 23/5 12.48: Hejsan! Tråkigt att jag inte har förstått vad Sloped Curve skriver. Skulle du kunna vara vänlig att förklara? För mig är det stor skillnad att göra en transaktion, vilket man gör vid nakenblankning, och att lägga ett bud, som är så långt du kommer i ett husköp om du inte har pengarna...

  SvaraRadera