2010-05-26

Vilken j*vla smäll!

Nu när lillkillen lagt sig för att sova middag tog jag mig en kopp kaffe och satte jag mig för att skriva klart en inlägg som jag började på igår. Först en titt på börsskärmen bara. HQ NER NÄSTAN 25%! Kaffet höll på att hamna på helt fel ställe.

Det visar sig att HQ:s trading fortsatt gå sämre och nu beräknas det bli en förlust på över en halv miljard när dom nu, äntligen, ska lägga ner den. Jag har förfasats över den en längre tid, men verkar mest ha gjort det i form av kommentarer här och där då jag inte hittar något om det här i bloggen. Jag hittade dock en kommentar till en artikel om senaste rapporten hos Avanza. "Nu är det väl ändå dags att lägga ner den där avdelningen? Jag vill inte längre betala för att några klantskallar sitter och leker traders!". Jag höll också med Stockman när han skrev om det ett par veckor senare.

Att dom lägger ner tradingen är alltså något som glädjer mig, men att dom förlorar ytterligare en halv miljard på kuppen och tvingas till nyemission var knappast något jag räknat med. Jag trodde trading handlade om att köpa och sälja, och om man bara slutade köpa så var det i princip nedlagt. Betala lönen under uppsägningstiden för klantskallarna borde inte handla om någon halv miljard. Istället visar det sig att deras "trading" sitter med en stor mängd långa positioner som dom inte kommer ur...

Min första reaktion var att jag tänkte öka innehavet i HQ nu när tradingen försvinner, men jag undrar nu om det blir några ringar på vattnet kring det här. Att dom lägger ner tradingen är helt rätt, den har ju ändå bara bidragit med förluster de senaste åren - men hur påverkars förtroendet? Kommer "private banking"-kunderna fly? Har dom mörkat dom här förlusterna? Kommer FI agera, och har dom i så fall något att hämta? Utöver dessa funderingar känns det som ett klockrent köpcase. Resten av firman tjänar ju bra pengar!

1 kommentar:

  1. Intressant med denna Stockman. Kusligt vad rätt han hade i sitt blogginlägg, känns nästan som insider?

    Jag tittade också på några gamla inlägg han skrivit. bla ett om där han tyckte att Öresund skulel köpa tillbaka aktier, bara några veckor innan dom faktiskt gjorde det.

    SvaraRadera