2010-06-21

Långsiktigt mål

För någon vecka sen satt jag och frun och blajade med en flaska rött och kom fram till ett extremt långsiktigt mål, halvt på skoj, halvt på allvar. Målet var att efter arbetslivet vara tillräckligt välbeställda för att skaffa en lägenhet i Monaco att bo i under vinterhalvåret. Vi har alltså i runda slängar trettio år på oss för att uppfylla det. Borde väl inte vara omöjligt med så mycket tid på sig? Det är ju dessutom mycket enklare att spara om man har ett mål!

Steg ett är kanske att lära sig språket resonerar vi. Vi har dock lite svårt att välja mellan att lära oss franska eller italienska. Franska är det officiella språket i Monaco, men vi har båda en förkärlek till Italien - och italienska är modersmål för 21 % av befolkningen i Monaco. Dessutom förstår ju fransmän och italienare varandra ganska bra så man borde klara sig rätt bra i Monaco med vilket som tänker vi. Vi kan dessutom tänka oss att ha lägenheten i Italien om det skulle bli för besvärligt med Monaco...

När jag nyss spanade på Wikipedia-artikeln om Romanska språk så hittade jag en rolig tabell om hur många gemensamma ord språken har med varandra. Det visade sig att italienskan tycks förstås väl av både fransktalande och spansktalande, 89 % lika ord med båda, medan franskan inte alls är lika lik spanskan där bara 75 % av orden är lika. Även mot andra romanska språk tycks italienskan vara den som klarar sig bäst.

Summa sumarum så känns det som att vi ska börja plugga italienska till hösten. Någon som kan tipsa om någon bra lär-dig-själv-kurs i italienska?

7 kommentarer:

 1. Michel Thomas har bra lär-dig-själv-kurser.

  SvaraRadera
 2. Rosetta stone kanske kan vara nåt?

  SvaraRadera
 3. Hej , jag är en polska investerare och som du kör en blogg om att investera i en månad ska jag vara i Sverige, säg mig, vad är det bästa bankkonto (helst gratis). Var finns de bästa sparkonto ? Cashflow88 hälsar och inbjuder dig att blogga http://blog-inwestora.blogspot.com/

  SvaraRadera
 4. Berätta lite mer om ert långsiktiga mål! hur mkt i dagens värde räknar ni med att behöva spara ihop? Mycket vill ha mera.. :)

  SvaraRadera
 5. Anonym 26/6: Vi har inte satt några siffror på det än. Vi ska se till att bli rika helt enkelt, samt att börja med lära oss italienska. ;)

  SvaraRadera
 6. En hyfsad lägenhet i Monaco går på 2M euro så det är bara att börja spara!

  SvaraRadera
 7. Jag började spara för länge sen, och 2M euro känns inte som någon omöjlighet på 30 år. Planen kvarstår. ;)

  SvaraRadera