2010-06-10

Från H till M

I måndags meddelades att MQ ska börsnoteras. Glada nyheter tyckte jag, både för mig som potentiell ägare samt för Private Equity-branschen. Jag avslutade med att jag skulle avvakta vad media skulle ge för råd innan jag bestämde mig för hur jag skulle göra. Först ut vad Placera.nu som med rubriken "Klädsam värdering av MQ" fick intresset att öka. Idag kom dock Veckans Affärer med rubriken "Alldeles för dyra kläder" som fick intresset att svalna betänkligt.

Dom måste dock ha räknat väsentligt olika eftersom Placera.nu kommer fram till P/E på 12-14 för innevarande medan Veckans Affärer kommer fram till P/E 24, det dubbla alltså. Den enda siffra jag hittar i prospektet jag kan stämma av mot är för första halvåret av det innevarande brutna räkenskapsåret då resultatet per aktie är 1,28. Förutsätter man att andra halvåret blir samma så blir årsresultatet per aktie 2,56 vilket vid högsta teckningskursen, 36 kronor, blir P/E 14. Tycker därför Placera.nu känns mer pålitliga.

En sak jag upptäckt som gör att jag drar öronen till mig lite extra är dock att dom uppbart har väldigt bråttom ut med aktien, notering 18 juni, av någon anledning. En anledning skulle kunna vara att dom har en kvartalsrapport dagarna efter, den 23 juni. Varför vill dom så gärna noteras innan rapporten? Kommer siffrorna att sänka intresset? Kollar man på föregående räkenskapsår så var Q3 det sämsta i både omsättning och bruttoresultat...

En annan sak är att dom så sent som 2006/2007 gjorde nollresultat som tycks bero på en "förändring i rörelsekapital" om minus 170 mille. Detta trots en nyemission under perioden som tillförde 70 mille. Vad hände där egentligen? Och är det över huvud taget relevant?

Sammanfattningsvis så kommer jag nog vänta tills efter Q3 rapporten och möjligen handla aktien över börsen då ifall det är fortfarande känns intressant. Efter panikförsäljningen av HQ så finns det ju dock helt klart utrymme för att handla något. Lite extra tråkigt att jag ligger mer likvid än önskat under dom senaste dagarna när börsen tuffat på ganska bra, men tur i oturen att det var ett av dom mindre innehaven som gick bort.

VA: Aktien är för dyr (Affärsvärlden)

4 kommentarer:

 1. Känner lite samma sak. Jag avvaktar tills kvartalsrapporten.. och är den bra så är jag snabb på köpknappen!

  SvaraRadera
 2. Jag har svårt att se vad MQ kan tillföra i det långa loppet - en klädesåterförsäljarkedja. De sitter i knäet på de stora märkena som de vill ha in i butiken. Dessutom så appellerar MQ till en modeveten butik (nåja, någorlunda modeveten publik i alla fall) till skillnad från HM som tjänar sina pengar på "no name"-produkter inom segment som alla köper - basplagg. HMs affär är därmed mångdubbelt mer intressant och för att jag skulle hoppa på MQ skulle värderingen vara bra mycket lägre.

  Jag skulle hellre köpa ByggMax än MQ om man nu vill hoppa på någon av de nya bolagen. ByggMax kan snabbt ta andelar av sömniga trävaruhandlare som sitter på för stora lokaler, gigantiska lager och spenderar minimalt på marknadsföring. Det finns en marknad för mindre byggvaruhus i det glesbefolkade Sverige. Hornbach, K-Rauta, Bauhaus m fl kommer aldrig att öppna små byggvaruhus i någon avkrok med 50 000 invånare, däremot skulle ByggMax kunna göra det. Väredringen på ByggMax är dock väl hög.

  SvaraRadera
 3. semestertider står inför dörren introduktioner görs inte i semestertider!!
  kvartalsrapporten kommer säkert att bli bra - man sätter inte ett bolag på börsen för att3 dgr senare visa ett uselt resultat!!!
  simma lugnt och teckna det blir en bra resa

  SvaraRadera
 4. Inför ditt köpbeslut:
  Vad finns det som säger att MQ är bättre än H&M?
  Varför skall du överhuvudtaget investera i ett bolag som är ständig 2:a? (Eller tom. ännu lägre)

  Satsa hellre på ett bolag med proven track record.

  / Lowrisk

  SvaraRadera