2008-01-11

Björnen vaknar

Vilken inledning på året! Börsen har rasat 8,6% i år och det har bara gått sju (7!) börsdagar. Ett snitt på över en procent om dagen! Fortsätter det neråt i samma takt så är börsen tömd innan sommaren. Självklart orealistiskt, nedgången kommer att mattas i reda pengar.

Sett procentuellt kan det nog däremot fortsätta med en genomsnittlig nedgång på en procent från föregående dag en tid framöver. Jag har tidigare skrivit att "den stora nedgången" inte kommer härstamma från regelrätta ras som vi såg i höstas utan från en längre period av sur börs. Jag är rädd att vi är där nu...

Min taktik närmsta tiden är att hålla mig på sidlinjen. Möjligen går jag in och köper något som fallit oskäligt mycket, som t.ex. RNB ifall raset där fortsätter. Att sälja är dock inget som intresserar mig, det jag har blir kvar. Börsen är ordentligt översåld, så det är ju inte omöjligt med en större rekyl uppåt heller.

Läs gärna den här intressanta krönikan från Affärsvärlden som skrevs här om dagen.

Köpläge på börsen - långtifrån självklart (Affärsvärlden)

4 kommentarer:

 1. Intressant artikel! Tror du har rätt, det går nog att vänta ut fallet och köpa ännu billigare. Om man har is i magen då. Sälja är inte läge nu, jag är glad att jag inte har något jag måste sälja!

  SvaraRadera
 2. Vill också passa på att varna alla för att tro att det är rea. På vägen ner från IT-bubblans topp trodde jag många gångar att det var rea och 'snittade ner' mig. Det visade sig dock kunna fortsätta ner från dom 'rea-nivår' som rådde. På 3 års sikt är börsen fortfarande upp runt 50%, alltså en bit över den historiska genomsnittsavkastningen.

  Jag tycker dock även att det är för sent att sälja - förutsatt att du inte behöver pengarna närmsta året. Har du pengar på börsen du behöver till annat är det bäst att bita i citronen på en gång, det finns inga som helst garantier för att det kommer vända.

  SvaraRadera
 3. Usch och tvi vad det ar surt for ogonblicket. Jag haller dock med om att salja inte ar ett alternativ, atminstone for mig. Jag valjer att sitta stilla!

  SvaraRadera
 4. Ja, nu får man hålla lite koll och se när det är dags att öka. På sätt och vis är det skönt att den vansinniga ökningen inte fortsätter, det känns jobbigt att köpa efter exponentiella uppgångar.

  SvaraRadera