2008-01-17

Riktkurs

Efter mitt aktieköp igår fick jag frågan om jag hade någon riktkurs. Den frågan tänkte jag besvara här, i ett helt eget inlägg, av anledningen att det är en fråga som är ganska central i min placeringsstrategi. Det korta svaret är nej, men det känns som om det är på sin plats med en motivering också.

När jag köper en aktie är det för att jag tycker att den är köpvärd. Ofta är det ett företag jag tror har en ljus framtid med nyckeltal som tilltalar mig. Lågt p/e-värde, bra omsättning och hög direktavkastning är några av dom faktorer jag tittar på. Däremot funderar jag aldrig på hur länge jag tänker anse att den är värd att behålla. När jag köper är det för att behålla den för alltid, men på resans gång kan det dyka upp saker som ändrar på det.

Säljer gör jag om jag slutar tro på företagets framtid, om jag tycker att aktien skenar iväg för mycket och jag är övertygad om att den kommer falla med minst 10% framöver eller om jag skulle behöva pengarna. I det senaste fallet så får jag då välja det företag som jag tror minst på eller tycker är mest övervärderat.

Det är alltså lite motstridigt mot den gamla klyschan "Let your profits run and cut your losses short". Enligt den borde jag t.ex. ha sålt Husqvarna för länge sen eftersom den tappat över 20% från när jag köpte den. Jag tror dock fortfarande på företaget och är, som jag skrev igår, snarare intresserad av att öka för att den blivit så billig. Jag borde också behållit dom HQ-aktier jag sålde för 205 kronor styck i somras. Där har jag redan facit i hand, det var rätt att sälja. Jag köpte tillbaka dom för 149 kronor styck i slutet av förra året och nu är dom tyvärr ner ytterligare en bit.

3 kommentarer:

 1. Problemet med att kolla mäklarstatistiken är att man inte vet ifall de blankar eller ej (i alla fall kan inte jag se det), vilket gör det svårare.

  SvaraRadera
 2. Hej Plupp!

  Jag antar att du menade att skriva det här i föregående kommentarstråd där jag nämnde att jag hade sällskap av EPF och HQB på köpsidan igår? Hur tänkte du att dom skulle kunna blanka genom att köpa aktier? Möjligen slutade dom blanka och köpte aktierna för att lämna tillbaka. Det är ju ingen omöjlighet, men även om det vore fallet så tyder det ju på att dom inte tror på fortsatt nedgång?

  SvaraRadera
 3. Japp precis. Jag menar generellt att det är svårt att veta anledningen, blankning (köp eller sälj) och olika slags optioner, eller korttidsspekulation, det finns miljoner anledningar att agera både på köp och säljsida. Men jag är nog ganska skeptisk av mig. Jag har fö inte satt mig in i optioner, så där vet jag inte riktigt vilket mönster jag ska kolla efter, än. Det är intressant att följa diskussio

  SvaraRadera