2008-01-02

Årskrönika 2007, del 2 - börsen

Ett ganska lugnt år i portföljen med en ganska sur marknadsutveckling slutade ändå ganska hyfsat. Under första halvan av året såldes en del värdepapper av för att amortera på det topplån som vi tvingades ta för att köpa vårt hus. Lyckat visade det sig, då börshumöret primärt surnat till under den andra halvan. En viss omviktning har också skett från aktiefonder till aktier.

Mycket såldes redan året innan för att betala handpenning, pantbrev och lagfart. Då var det primärt aktier i fastighetsbolag och bolag med högre risk som fick lätta på foten. I år är det istället primärt diverse fonder som sålts av eller minskat. Bland aktierna är det bara Fenix Outdoor av dom jag hade vid årets ingång som försvunnit. Nya vid årets utgång är HQ, Husqvarna och Midway Holding. Jag har också varit inne och ute ur HQ tidigare i år och även i Öresund ett par gånger.

Fenix verkar ha väldigt svårt att få till det. Dom har bra produkter i Fjällräven och Primus och driver en bra affärskedja i Naturkompaniet. Dom har också Tierra och Hanwag som jag inte riktigt kan yttra mig om. Jag sålde efter den första kvartalsrapporten som jag inte tyckte levde upp till förväntningarna och fick vatten på min kvarn när nästa kvartalsrapport var ungefär likvärdig och vd:n fick sparken. Nya vd:n levererade dock ett kanonresultat kvartalet efter. Lite för bra nästan, jag undrar om han verkligen kan göra så stor skillnad långsiktigt efter bara några månader. Ser med spänning fram emot årsredovisningen i mitten av februari.

För Fenix-pengarna köpte jag istället HQ som sedan rusade 22 % på en månad vilket gav mig kalla fötter. Det hade inte kommit några nyheter under tiden och nu började börsen som helhet att skaka. Jag kasserade in vinsten och köpte istället investmentbolaget Öresund för att få större riskspridning. Öresund blev dock en trist investering. Så trist att jag en gång sålde och köpte tillbaka för att kunna kvitta lite av tidigare vinster. Det mesta ska nog skyllas på börshumöret snarare än Öresund själva.

Lite senare sålde jag dock Öresund igen, denna gång utan tanke på att köpa tillbaka. Det visade sig att jag var olämplig som ägare av investmentbolag. Istället för att luta mig tillbaka och låta Öresund sköta förvaltningen satt jag och följde alla bolag dom förvaltade och däröver ständigt uppdaterade min kalkyl med deras substansvärde. Jag köpte istället Husqvarna och Midway Holding för pengarna. Dom är båda på minus vid årsskiftet, men inte lika mycket minus som Öresund jämfört med försäljningspriset. Affären kan därför ändå ses som hyfsad. Årets sista affär var att ånyo bli delägare i HQ, nu 30 % billigare än jag sålde för tidigare under året. Än en gång var det bra timing och dom ligger redan nu på drygt 15 % plus.

Nettoförsäljningen under året ligger tack vare månadssparandet bara strax över 15 000 kronor. Detta samtidigt som jag kan konstatera att värdepappersbenet inte minskat med mer än dryga 5 000 sedan förra årsskiftet. Till det kommer också några tusen i olika utdelningar så ett klart okej resultat med tanke på den sura börsutvecklingen.

2 kommentarer:

 1. Hej!

  Det låter ju som att du gjort ett bra börsår. Du verkar ha haft bra timing i dina affärer. Grattis.

  Vad är planerna för börsbenet under 2008?

  mvh Charlie

  SvaraRadera
 2. Hej Charlie!

  Dels är planen att börsbenet ska öka med 2 500 per månad enligt min sparplan. Antingen genom köp eller genom värdeökning.

  Mer specifika planer är att sälja av lite mer HQ Sverige för att köpa reda aktier istället. Aktier jag funderar på är Axfood och SCA eller möjligen något klädföretag. Visar Fenix upp en kanonrapport för helåret kanske jag tar tillbaka dom.

  En annan tanke jag har är att byta min Europafond mot XACT F EURO nu när börsposterna på XACT-fonder minskat till 1. Har sneglat på den hela tiden, men Europafondinnehavet har ännu inte kommit upp till den gamla börspoststorleken (25).

  Vad har du själv för planer för året?

  SvaraRadera