2008-01-14

Köpa skog

Jag har vid ett flertal tillfällen under 2007 skrivit om funderingar på att köpa aktier i SCA. Hittills har det dock inte varit mer än just funderingar. En anledning till att köpa SCA skulle vara att få in både skog och dagligvaror i portföljen och därigenom öka diversifieringen. Både skog och dagligvaror bedömer jag som mindre konjunkturkänsliga och kanske är det därför bra att köpa i dom sektorerna nu när konjunkturen tycks vika.

En faktor som talar emot SCA är dock alla lovord som omgärdar företaget. SCA blev under förra året analytikernas favorit i flera sammanställningar. Som den gode Sir John Tempelton sagt, fritt tolkat:

Om 10 läkare ordinerar samma medicin bör du ta den, det är sannolikt rätt medicin.
Om 10 ingenjörer säger att en bro ska byggas på ett sätt är det sannolikt rätt sätt.
Om 10 mäklare rekommenderar samma aktie bör du hålla dig borta från den, den är då sannolikt redan högt värderad.

Jag har därför börjat snegla lite på Holmen istället, en aktie som många analytiker istället tycks sky som pesten. Bara skogsinnehavet i Holmen täcker så gott som hela börsvärdet, och totalt antas substanvärdet för aktien vara runt 300 kronor. Vid dagens kurs på 220 kronor är substansrabatten alltså omkring 25 %.

Holmen har dessutom fina krafttillgångar, diverse pappers- och kartongtillverkning samt en sågverksverksamhet. Samtliga områden går med vinst. Utdelningen är också högre än i SCA. Förra året var den 12 kronor och rimligen höjs den något i år. Höjs den till 13 kronor är direktavkastningen 6 %.

Det är ganska nyligen jag börjat snegla på Holmen, så kom gärna med lite mer input om ni har något att tillägga.

9 kommentarer:

 1. Hej Diversifierad,
  Bade Holmen och SCA ar bra val. Holmens skogsinnehav gor att aktien nastan inte kan falla. Nar Ryssland exporttullar pa skog trader ikraft/okar kommer nog Holmens skog att varderas upp.

  SvaraRadera
 2. Jag tror mycket på sca, de har genomfört ett effektiviseringsprogramm samt fått in mer konsumentorienterade produkter i produktionen.Klassiskt bolag med stabila vinster. De har rasat överdrivet mycket på sista tiden

  SvaraRadera
 3. Intressant jämförelse mellan läkare, ingenjörer och mäklare. :) Den ska jag komma ihåg till något lämpligt tillfälle.

  SvaraRadera
 4. Jag har valt SCA, av ungefär samma skäl som mmg skriver, effektivisering och konsumentinriktning. Ny VD brukar ju kunna vara en vitalisering också. Holmen har jag inte kollat på alls, men den verkar klart intressant också.

  SvaraRadera
 5. Intressant att skogsinnehavet är så stort. Om jag inte suttit på en bunte SCA-aktier så kanske jag slagit till, men mina SCA-aktier har slagit rot i portföljen och går inte att få bort :)

  mvh Charlie

  SvaraRadera
 6. Lundbergs kanske kunde vara något? Bolaget är så stor ägare i Holmen att bolaget konsolideras (liksom Hufvudstaden) i Lundbergs balansräkning.

  SvaraRadera
 7. Anonym: Eftersom vi äger ett hus vill jag inte ha ytterligare exponering mot fastigheter, även om det kanske är en stor skillnad med kommersiella fastigheter och hyreshus. Hade vi inte ägt vårt eget boende hade dock Lundbergs varit klart intressant.

  SvaraRadera
 8. Läste just den här artikeln i en lokal

  tidning:http://www.nt.se/ekonomi/artikel.aspx?articleid=3050226

  Lite mörka moln på himlen?

  SvaraRadera
 9. MMG: Tackar så mycket för länken. Jo, det ser sanneligen inte ljust ut för skogsbolagen... Men det är också då det är bäst att köpa. En extremt mörk framtid är inprisad i kursen, blir det lite ljusare blir affären bra!

  SvaraRadera