2008-01-18

Prispressarens återkomst

SBAB sänker idag räntorna igen, för tredje gången på kort tid. Dom tycks ha grävt djupt i garderoben och hittat sin gamla prispressarkostym igen. Glada nyheter för alla oss med bolån. Räntan på lån med två års bindningstid hamnar nu under 5 % och matchar därmed Swedbanks sänkning från igår.

Även för oss med rörliga räntor, och utan avsikt att binda, så känns det ju betryggande att dom bundna räntorna sjunker. Det betyder ju att marknaden förväntar sig att den rörliga kommer att sjunka, reda pengar rätt ner i fickan för oss i så fall!

När vi tecknade lånet för drygt ett år sen erbjöds jag femårsränta på omkring 4,7 %. Om jag valde rörligt skulle det kosta 3,35 %. Drygt ett år och en procentenhet högre styrränta senare har jag nu alltså 4,35 % i ränta, alltså fortfarande lägre än jag hade betalat från dag ett om jag valt bunden. Hittills har jag således tjänat massor på att ha rörligt. Skulle räntorna vända ner redan nu kan jag konstatera att det var helt rätt att ta det rörliga alternativet.

Apropå rörlig ränta läste jag en intressant artikel här om dagen där författaren menade att det är tryggare att ha rörlig ränta eftersom räntan då följer marknadsläget. När det går bra för Sverige betalar man lite mer ränta och när det går dåligt sjunker räntan. Det är dock bara halvt sant... Det kan ju vara hög ränta när det går dåligt också om inflationen är hög...

Pruta på räntan (Kapitalnet)
SBAB ändrar räntorna (Cision)
Toppen nådd för räntan (DI)
Räkna med räntesänkningar - men inte här (DN)
Bostadsräntorna faller (DN)

3 kommentarer:

 1. Ja, det där kräver alltid tankemöda kring vad man tror om framtiden, hur man ska välja.

  Hur budgeterade du för ränteökning (blir räntan sänkt är det ju bara att tacka och ta emot)? Räknade du med en förmodad ökning, isåfall hur stor och baserad på vilka faktorer?

  SvaraRadera
 2. Hej Plupp! Vi räknade med att ha råd även om räntan skulle öka med tre procentenheter samt utan hänsyn till ränteavdraget. Än så länge långt ifrån fara på taket alltså. Tills vidare amorterar vi med extrapengarna.

  SvaraRadera
 3. Jag gjorde i princip samma sak fast med 2 %. Var väldigt osäker i budgeten då det var första gången jag skulle bo ensam men för har det löpt väl ut.

  SvaraRadera