2008-01-13

Spara på strömmen

Förutom pengar sparar jag gärna också på ström. Eller sparar och sparar, jag försöker helt enkelt att göra av med så lite som möjligt. Det är bra för både plånboken och miljön.

Som ni kanske läste i min Årskrönika om huset så gjorde vi bara av med ungefär 14' kWh under 2007. Detta i ett hus på nära 200 kvm som värms med direktverkande el! Det kanske inte är en siffra som säger er något, men om jag säger att jag hade som mål att klara oss på mindre än 20' kWh så blir den kanske mer talande.

Hur lyckas vi då med det?

Primärt handlar det så klart om uppvärmningen. En stor anledning är att vi nöjer oss med att ha 20 grader på övervåningen och 18 grader på bottenplan (där vi har tv-rum, arbetsrum, tvättstuga och hall). Fryser vi så finns det tröjor, tofflor och filtar som är helt gratis att använda. Vi har dessutom vår braskamin från Keddy där vi eldar ett par gånger i veckan under vinterhalvåret. Sen har vi ju fått en hel del hjälp av det milda vädret också...

En annan anledning är att vi i regel nöjer oss med att duscha var annan eller var tredje dag. Vi blir helt enkelt inte smutsigare än att det räcker så! Vi har dessutom, både jag och frun, ganska torr hy vilket gör det olämpligt att duscha oftare.

En tredje är att vi har låg användning av hushållsström. Våra vitvaror är energisnåla, vi stänger av strömmen till all hemelektronik istället för att ha apparaterna i stand-by, vi släcker där vi inte är och dom allra flesta av våra lampor är av lågenergimodell. Under sommarn, när elementen är avslagna, ligger vår energiförbrukning på under 100 kWh/vecka.

Apropå lågenergilampor vill jag passa på att tipsa om DN:s test idag. Det är visst ganska stor skillnad, och inte så vanligt att dom håller vad dom lovar på kartongen. Länk här nedan. Jag kan också passa på att länka till en dagsfärsk artikel om elpriser hos Mera kosing.

Lågenergilampan - en ljusskygg investering (DN)
Elpriser (Mera kosing)

11 kommentarer:

 1. Spara el - komplettera uppvärmningen med en värmepump av önskat slag. För att ersätta/komplettera direktverkande el är en luftvärme pump enklast och billigast och kan spara en hel del.

  Dock ska säga att direktverkande el är en bekvämare värme än luftvärmepump.

  SvaraRadera
 2. Hej Tomas! Jag har funderat på att skaffa en luftvärmepump, men tvekar. Eftersom vi gör av med så pass lite ström så kommer det ta ett bra tag för den att betala tillbaka sig. Jag har dock inte helt skrotat tanken, men jag avvaktar ett tag till.

  SvaraRadera
 3. Du måste väl ha väldigt bra isolerat också?

  SvaraRadera
 4. Inte väldigt, men skapligt. 2+1 glas i hela huset, omkring 3 decimeter Gullfiber mellan innertak och vind. Väggar i ytong och fasad av tegel.

  SvaraRadera
 5. Oj, det var en viss skillnad mot våra 40535 kWh/år *suck* ;)

  SvaraRadera
 6. duscha var 3dje dag? sitta och frysa för att spara lite slantar varje år?

  jag beundrar ju detta ur ren miljöhänsyn men tycker samtidigt att det är lite ofräscht och väl gnidet.

  SvaraRadera
 7. Anonym: Som sagt, generellt sätt var annan eller var tredje, då det känns motiverat. Vi går inte och drar oss för att duscha för att spara pengar, vi duschade lika ofta/sällan när vi bodde i hyresrätt med "gratis" vatten. Hittills har ingen sagt åt mig att jag luktar skunk iaf.

  Angående att frysa så löser vi som sagt det enkelt med en filt. Sen fryser vi inte mer. Det är dessutom ganska mysigt att sitta under en filt när man tittar på tv!

  SvaraRadera
 8. Inte ett ord i DN:s artikel om att dessa lågenergilampor fortfarande innehåller kvicksilver som dels utvinns under hemska förhållanden och även ger miljöpåverkan hos oss när mindre vetande personer slänger dem i soporna.

  SvaraRadera
 9. Kvicksilvret är mindre än det blir med fossila bränslen. Att man sedan återvinner lamporna korrekt(som nog dom flesta som bemödat sig köpa dom gör) är ju bara bonus. Frågan är vad skillnaden med kvicksilvret blir om man kör med vindkraft?
  Jag tycker det är bra att spara på strömmen. gör det själv hemma med brytare för standby apparater som TV, DVD, Dator osv osv.
  Alla kan gra något...

  SvaraRadera
 10. Man kan väl anta att Hg-utsläppen från kolkraftverk blir mindre och mindre med bättre teknik.

  Om folk blir tvugna att köpa lågenergilampor (p.g.a. glödlampsförbud) så kommer de att innehas även av dem som inte är motiverade att återvinna dem.

  Energibesparingen som anges med lågenergilampor är ofta extremt överdriven. Många andra problem också:
  http://sound.westhost.com/articles/incandescent.htm

  SvaraRadera