2008-04-02

Planka är för fattiglappar

Idag tänkte jag göra ett lite politiskt inlägg igen. Det handlar om plankare, folk som anser sig få åka tunnelbana utan att betala för sig. Jag har funderat på det under resan till jobbet efter att ha sett en söt liten tjej i Goose-jacka krångla sig förbi spärren utan att dra något kort.

Hur kommer det sig att det här fenomenet blivit så pass socialt accepterat bland ungdomar? När jag själv var ung förekom naturligtvis också plankning, men då främst av punkare och dylikt folk som gärna ville vara missanpassade. Folk som inte hade någon som helst önskan om statusprylar eller rikedom.

Ett ofta förekommande argument är att det är för dyrt så dom helt enkelt inte har råd att betala... men hur har dom då råd med en jacka som kostar motsvarande ett årskort? Köper mamma och pappa jackan kan dom säkerligen också betala ett sl-kort.

Ett annat argument är att det är ett politiskt ställningstagande. Dom tycker att kollektivtrafik ska vara gratis och vägrar därför att betala för den. Någon form av civil olydnad för ett högre syfte alltså. Fast det argumentet kommer oftast från folk som inte har råd att betala.

På något bakvänt vis tror jag det blivit en fluga att inte betala för sig. Men hur? Rent logiskt så borde det väl utstråla fattigdom eller snålhet att inte betala för sig - knappast något som ungdomar av idag vill utstråla. Du ska ha dyra kläder, dyra vanor - och planka på tbanan.

Jag får inte ihop det! Kan någon lösa ekvationen åt mig?

Avslutningsvis vill jag också tipsa om Annah Björks välskrivna krönika i dagens City. Den har inget med plankning att göra, men om det något relaterade ämnet ungdom vs. vuxen.

Dags att avliva myten om ungdomen (City)

7 kommentarer:

 1. Håller helt med, det är sunkigt att planka.

  SvaraRadera
 2. Ja, det verkar ju omotiverat att planka om man nu har råd att ha dyra kläder och dyra vanor.

  Här i Östergötland hade de en "drive" i somras när jag pendlade till jobbet, det var kontrollanter på nästan varje tåg under ett par veckor. Men det är nog knappast applicerbart på tunnelbanan.

  SvaraRadera
 3. Intressant iakttagelse.

  Jag tror en lösning till ekvationen (den är förmodligen olinjär, eller av högre ordning, och har därmed fler lösningar :-D) har att göra med civil olydnad, fast syftet är inte något ställningstagande kring kollektivtrafiken. Ställningstagandet är att verka "cool" i meningen "jag gör som jag vill och lyder inga regler". Det lustiga med dessa regelbrytare är att de ser ut som dussinmänniskor, i sin kategori. Hur många "Paris Hilton" ser man inte dra fram i horder på stan? Jag kan inte skilja den ena från den andra. Men alla vill vara unika och speciella och egna. Och bryta mot reglerna.

  Det är en ganska motsägelsefull tillvaro att vara tonåring ... :-), idag också.

  SvaraRadera
 4. Jag betalar gärna 415 kr i månaden för att kunna använda mig av ett alkis-, lodis- och fritidsgårdsfritt kollektivtrafiksystem. Om kollektivtrafiken blev gratis skulle jag skaffa bil!

  SvaraRadera
 5. Det är nog enklare än vad många personer vill göra det till. Ungdomar (kanske mer idag än tidigare) ser plankningen utifrån ett simpelt risk-reward perspektiv. De åker nästan aldrig fast, och de tjänar in pengarna som de annars hade lagt på att åka kollektivt, därför plankar de.

  Jag tror inte det finns speciellt mycket politiska eller sociala ställningstaganden när man som person plankar. Jag gör det inte själv, men kompisar har gjort det - för dem är det ett sätt att inte betala för något som de kan slippa betala för.

  Mvh David

  SvaraRadera
 6. Kan sätta en hundring på att hennes jacka var fejk.. Många av de Goosejackor som man ser på stan är idag kopior som folk köpt i Kina för cirkus 200-300kr.

  Om man har en själv så ser man lätt vilka andra som inte är äkta och det är många det..

  SvaraRadera
 7. Tror det ligger mycket i vad David säger. Det handlar om ett kalkylerande angående risk och avkastning( slippa betala). Ungefär som att inte betala för parkering, på de ställen därjag vet att inte p-lisan besöker är det lite glesare mellan femkronorna..

  SvaraRadera