2008-04-28

Radon

I fredags fick vi provsvaren från den radonmätning som vi gjort under vintern. Vi har tyvärr allt för höga halter av radon och måste göra något åt saken... Vi får helt enkelt skjuta upp omläggningen av taket till nästa år och ta pengarna som vi sparat till det och använda till radonsanering istället. Surt.

I vilket fall som helst. Idag slog jag en signal till kommunens miljökontor för att fråga hur jag skulle gå vidare. Han bad mig skicka in mätresultatet till dom så skulle han skicka oss information när han fått dom. Någon som har någon koll på varför? Jag glömde helt att fråga och sa bara att jag skulle göra det. Om kommunen får pappren på att vi har höga radonhalter, kan dom göra oss något illa då? Blev lite fundersam när jag började tänka efter att vi pratat klart.

4 kommentarer:

 1. Tråkiga nyheter... Är det radon från marken eller från huset?

  Jag vet inte, men kan tänka mig att kommunen bara vill ha in informationen om att det finns radon i fastigheten.

  När jag ringde och kollade sommarstugor tidigare så hade de koll på att det inte fanns radon i dem.

  SvaraRadera
 2. Varifrån radonet kommer återstår att se... men troligen från byggmaterialet. Första steget efter en radonmätning är en radonutredning för att ta reda på varifrån det kommer. Sen blir det någon form av radonsanering beroende på resultatet.

  Vad jag vet så finns det ingen förpliktelse att göra radonmätningar, så verkar konstigt om kommunen har koll på om det finns eller inte finns radon i alla hus - det är nog bara på dom som valt att rapportera in.

  Vårt hus hade kommunen sannolikt sagt att det inte fanns radon i, då mätningen som gjorde -92 visade på godkända värden.

  SvaraRadera
 3. Har haft ett par "småburkar" här hemma som ska mäta radon och som hämtades igår. Bor i lägenhet och det är tydligen ingen större risk att vi har något, men vi får väll se...

  Det är inte kul med radon. Hoppas du kommer fram till en bra lösning.

  SvaraRadera
 4. Hejsan,
  troligen kommer ditt radon fran marken, det gor den ganska ofta i "vart" omrade. Om du har kallare i huset ar det ganska enkelt att fixa, normalt kravs endast lite mera ventilation sa i princip nagra flaktar racker nog. Jag antar att nagot liknande maste till aven om du inte har kallare. Det ar nog enklare att fixa till markradon an om det ar radon fran byggmaterial.

  Man ar skyldig att uppge radonhalten till sin kommun som lagrar radonresultatet. Det innebar att nasta agare av ditt hus kan fraga om det finns radon i ditt hus innan de koper och vips far de svaret.

  SvaraRadera