2010-01-02

Radonbidrag och ROT-avdrag

När jag började skriva på årskrönikan nyss så kom jag på att jag skulle kolla upp vad som hände med kombinerandet av radonbidrag och ROT-avdrag. När vi ansökte om radonbidraget i början av förra året fick vi nämligen veta att det inte var riktigt klart om det skulle gå att kombinera med ROT-avdrag men att det sannolikt inte skulle gå. Vi ansökte därför som vanligt och tänkte inte mer på det. Det var först nu när jag skulle skriva om det som jag kom att tänka på det igen.

Nu kan jag dock läsa på länsstyrelsens hemsida att det ska gå att kombinera och att man i så fall ska ange det i sin ansökan. Om man vill kombinera med ROT-avdrag så får man nämligen bara bidrag för materialdelen och inte för hela summan som det är annars. Enligt vår räkning på 45 600 kronor så var kostnaden för arbete 21 880 kronor och för material 23 720 kronor. Vi borde därmed kunna få 10 940 kronor tillbaka från ROT-avdraget ifall vi återbetalar 3 140 kronor av radonbidraget om jag räknar rätt. Radonbidraget är ju 50 % av kostnaden med ett tak på 15 000.

Tyvärr är ju vår ansökan redan gjord, och dessutom utbetald, sedan länge. Har därför precis skickat ett mejl till länsstyrlsen för att ta reda på hur vi ska göra. Hoppas det går att lösa på något sätt. En förtjänst på 7 800 kronor vore naturligtvis väldigt välkommen.

Jag noterade förresten även att det finns en blankett som man ska ansöka om ROT-avdrag på för jobb gjorda innan 1/7. Jag trodde det skulle göras i samband med deklarationen. Någon som har koll på hur det fungerar? Vi bytte ju även varmvattenberedaren under första halvåret, något som jag definitivt hade tänkt få ROT-pengar för.

1 kommentar:

  1. Rotavdraget är en obegriplighet som jag hoppas och tror avskaffas så snart som mäjligt.

    SvaraRadera