2010-01-09

Årskrönika 2009, del 1 - huset

Under vårt tredje år som husägare gjordes det till slut en hel del på huset. Tyvärr blev det mest saker som inte ger något synligt mervärde, men åtgärderna är ändå klart värdehöjande.

Vi började med att utföra den radonsanering som vi visste behövdes. Under 2008 gjorde vi en radonmätning och läsningen var inte alls munter när vi fick hem protokollet. Vi tog hit två olika firmor som offererade två ganska olika lösningar, vilka jag redogjorde för i förra årskrönikan, och efter lite funderingar valde vi den lösning som innebar en radonsug med en sugpunkt samt nio nya friskluftsventiler i huset. När vi väl bestämt oss tog det inte lång tid innan dom var här och gjorde jobbet, och det tog inte heller lång tid att göra jobbet. Vid en första mätning hade värdena minskat kraftigt men ändå inte hela vägen ner under gränsvärdet - men då gick inte systemet för fullt. Vi har därför vridit upp effekten nu och precis skickat in en ny mätning för analys. Hoppas få resultatet ganska snart. Än så länge har den kostat oss ungefär 30 000, men jag hoppas kunna få tillbaka nära 8 000 till med hjälp av ROT. Jag väntar på svar från Länsstyrelsen fortfarande.

Efter radonsaneringen hände något oförutsett i maj då varmvattenberedaren gick sönder. Utan varmvatten är ju livet ganska trist, så den ersattes omgående med en likadan fast ny. Tyvärr var vi lite ivriga att få det åtgärdat och tog första bästa firma som kunde göra jobbet. Med lite is i magen hade vi nog kunnat spara någon tusenlapp, men det var rätt skönt att få det gjort också. En tråkig utgift på omkring 25 000 blev slutresultatet, varav en liten del ska kunna ROT:as.

I september fick vi sen äntligen göra något som vi hade planerat att göra. Något vi haft i planerna sen innan vi köpte huset faktiskt. Vi bytte tak. Inte för att det var något direkt fel på det gamla taket egentligen, men det hade för många år på nacken. Vi valde därför att byta takbeläggningen innan det blev fel på den, istället för att vänta tills vi var tvungna. Byta tak var för övrigt en väldigt trevlig sak att göra i ROT-tider. Vår kostnad för att få jobbet gjort helt och hållet, inklusive material och bortforsling, blev lägre än vi budgeterat för om vi skulle göra det själva; 49 000 kronor. Mycket trevligt!

När vi kom så billigt undan med taket passade vi även på att köpa nya vitvaror till tvättstugan. Den gamla tvättmaskinen hade börjat föra ett himla liv och torktumlaren var över 15 år gammal. Utöver tvättmaskin och torktumlare köpte vi också en liten portabel luftavfuktare som vi är väldigt nöjda med. Vi har haft ett ganska fuktigt inneklimat tidigare och det var nog mycket beroende på tvättstugan. Ett litet minus är dock att vi köpte en som bara har på och av. Det hade varit trevligt att ha en som man kunde ställa in en önskad fuktighet på som sen fick stå och gå när den själv behagade. Nu får vi slå på den när det behövs och stänga av den när vi tycker det är torrt. Dom tre maskinerna landade på omkring 15 000 kronor.

Vi har även byggt en ny vedbod ihop med grannen under året som i det närmaste hann bli klar. Den gamla var något som förra ägarens son hade snickrat ihop och den var sned och vind och riktigt ful. Skönt att bli av med, och sannolikt även värdehöjande. Kvar att göra på den nya är en smyglist på ena gaveln och att limma dom sista två av de fem takpappslängorna. Listen känns inte så angelägen och vad gäller takpappen så blev det väldigt svårt att limma när temperaturen sjönk så drastiskt – och sen stannade där. Nu ligger det dessutom ett par decimeter snö på, så vi får göra det till våren helt enkelt. Vår förträffliga granne fixade med allt och gjorde också större delen av jobbet. Vi betalade halva materialkostnaden och lite extra för transporter och dylikt vilket jag har för mig landade på 7 000 kronor.

Sen vidare till det mindre materiella. Elförbrukningen hamnade runt 15 000 kWh, samma som förra året, vilket i runda slängar blir 20 000 kronor med vårt elpris inklusive nätbolaget. Under sommarn var förbrukningen lägre än tidigare år, mycket förmodligen beroende på den nya varmvattenberedaren. Under vintern har det dock varit tristare då den förbättrade ventilationen, som radonsaneringen medförde, gör att uppvärmningskostnaden blivit klart högre. Fast delvis beror det så klart också på rekordkylan vi dragits med senaste månaden…

Vattenförbrukningen har fortsatt upp en bit, vilket inte är så konstigt när vi blivit fler i familjen. I år slutade vi på 113 kbm, vilket är tio kubik mer än året innan. Ingen större kostnadsskillnad dock då kubikmeterpriset på vatten ligger på drygt 13 kronor. Det tillkommer dock fasta avgifter som gör att kostnaden för vattnet är omkring 3 000 per år. På samma räkning kommer också sophämtning på omkring 2 000 kronor per år.

Boräntorna har ju i sin tur varit låga under hela året vilket gjort att det gått riktigt skapligt att klara av allt ovanstående trots föräldraledigheten som vi haft för en person, lite delat vem av oss, under hela året. Bufferten har förvisso krympt avsevärt, men det beror på att vi hade sparat en hel del för att betala för radonsanering och taket. När vi gick in i 2009 var bufferten på ATH och nu är den tillbaka på en mer normal nivå. Förutom att vi har kunnat göra allt det jag nämnt ovan har vi också amorterat 45 000 under året. Detta alltså trots att vi bara har haft en arbetande i familjen och inte alls har levt särskilt sparsamt. Tack för det, finanskrisen!

5 kommentarer:

 1. Intressant att läsa. Det låter som idel bra och förnuftiga investeringar. Är huset på topp nu eller är det fler större underhållsåtgärder planerade?

  SvaraRadera
 2. Hejsan Diversifierad,
  och god fortsättning! Det finns alltid något projekt med ett hus. Vi har några stora projekt framför oss i vårt nya gamla hus men kommer att ta det stegvis över en längre period :)

  SvaraRadera
 3. Hej Charlie! Det finns mer att göra, helt klart. Ganska mycket. Närmast i tid bland större saker är nog helrenovering av badrummet. Det är en riktigt kul sak att göra dock eftersom man kommer se det dagligen.

  SvaraRadera
 4. Hej Anders, tack det samma. Vore spännande att se ert nya hus någon dag!

  SvaraRadera
 5. vad ni pysslar! =) Taket är oftast husets svagaste punkt! Kul läsning!

  SvaraRadera