2010-05-31

Sugen på HQ

Raset i HQ efter tradingdebaclet och den aviserade nyemissionen har gjort aktien väldigt aptitlig tycker jag. Jag har skrivit om den i flera inlägg senaste veckan där oron för att FI ska vidta någon åtgärd mot firman eller att kunderna ska fly varit mina stora farhågor. Det känns dock som att båda dom slås i spillror idag, genom vd Mikael Königs avhopp och tillsättandet av gamla vd:n, 1995-2000, Stefan Dahlbo som tillförordnad. Dahlbo tar tjänstledigt från sitt jobb som vd för investmentbolaget och HQ:s huvudägare Öresund under sökandet efter en permanent vd.

Tidningen Affärsvärlden publicerar också Mats Qvibergs kommentarer vilka känns betryggande. Han säger bland annat "- Nu sätter vi dit Micke Nachemsson och Stefan Dahlbo. Det är kanske de två mest erfarna personerna i hela Sverige. HQ får en stabilitet både mot kunder och medarbetare. Det blir en tyngd i organisationen. Det är inga rundningsmärken, säger han.". Han säger också att FI varit fullt informerade om situationen och att HQ varit proaktiva i dialogen, vilket borde betyda att det - eftersom det inte hörts något om det än - kommer bli några större konsekvenser.

HQ handlas ändå ner en del idag på meddelandet om den avgående vd:n. Jag önskar att jag var en person med lite mer insyn, men från mitt håll tycker jag det ser ljust ut. Att Öresund dessutom både ökat sitt innehav och garanterar nyemissionen känns också tryggt - dom har ju verkligen insyn. Någon som ser någon anledning att INTE köpa HQ just nu?

7 kommentarer:

 1. Fortfarande för stor osäkerhet i HQ. Vem vet hur stor tradingförlusten till slut blir? Vilken är långsiktiga vinstnivån utan tradingen? Hur kommer kunderna inom private banking reagera på bristen på intern kontroll? Hur påverkas förtroendet för HQ inom deras övriga affärsområden?

  SvaraRadera
 2. Vanligtvis ger ju denna typer av kriser attraktiva värderingar, som t.ex. vid Swedbanks "kris". Men jag vidhåller att HQs värdering inte är tillräckligt attraktiv med tanke på risken som finns, inte bara med HQs nuvarande kris, utan även risken i HQs typ av verksamhet överlag där man är väldigt beroende av rykte, nyckelpersonal och viktiga kunder. HQ är ett bra bolag och jag TROR att verksamheten kommer att utvecklas riktigt positivt när tradingen är borta. Om det blir så, så kommer det visa sig ha varit bra att investera idag. Men detta vet vi ju inte förrän i efterhand. Idag är osäkerhetsfaktorerna för många för att motivera dagens värdering. Att köpa idag blir mer ett bet att allt går bra snarare än en investering där den förväntade avkastningen motsvarar risken, eftersom det i nuläget inte riktigt går att räkna på varken den förväntade avkastningen eller på risken.

  SvaraRadera
 3. Det finns en helt ok analys på placera.nu idag. Den kommer från Börsveckan i Fredags och där tar man upp de osäkerheter som trots allt finns. Vad kan FI hitta på om de tittar närmare tex? Och tar man tillräcklig höjd med nyemmissionen eller kan det komma fler förluster under avvecklingen som måste täckas upp? Det ser attraktivt ut. Men också riskfyllt eftersom den enda detaljer som finns är de som banken själva väljer att gå ut med.

  SvaraRadera
 4. Anonym: Det är givetvis svårt att veta hur stor förlusten blir, men som jag skrev i dagens inlägg så menar König på att styrelsen sett nyemissionen som "väl tilltagen". Känns extra troligt eftersom styrelsens ordförande är huvudägare med ett stort direkt och indirekt innehav, samt garant i nyemissionen. Intjäningsnivån exklusive tradingen borde vara bättre än senaste åren eftersom tradingen påverkat negativt då. Kundernas förtroende är dock svårare att sia om. MQ:s öppna brev och bytet av vd kommer dock sannolikt ha god inverkan och lindra effekterna.

  SvaraRadera
 5. Finanstankar: Visst finns det en del risk kvar, men jag tycker den stora risken verkar avklarad. Kvarstår är kundförtroendet samt eventuellt om FI kan hitta på något fortfarande trots att ganska lång tid har gått utan att dom höjt några fingrar. Men visst är det lite av en chansning fortfarande, vilket också gör att man kan få ett väldigt bra pris... förutsatt att det reder ut sig förståss. Fundamenta ser dock bra ut och kan väl locka till köp.

  SvaraRadera
 6. Kalle: Tack för tipset, hade dock sett den innan - skriver om den i det nypublicerade inlägget.

  SvaraRadera
 7. Beklagar att jag fick rätt angående förlustens storlek. Långdaterade optioner utan likviditet är svåra att avveckla, speciellt när resten av marknanden vet att man sitter på svarte petter.

  SvaraRadera