2010-06-01

Fingrar på köpknappen

Idag fortsätter Affärsvärldens rapportering kring HQ. Numret som släpps imorgon kan bli köpvärt, det lär vara ganska mycket HQ i det! Redan igår eftermiddag publicerades en kort intervju med avgående vd:n, där han bland annat säger att styrelsens uppfattning är att nyemissionen ska vara väl tilltagen för att täcka kostnaderna för tradingfadäsen. Dom publicerar också det öppna brev som Mats Qviberg tydligen lagt ut på HQ:s hemsida redan i fredags men jag inte såg förrns nu. Brevet är synnerligen välformulerat och ger mig en allt starkare känsla att den här stormen kommer att ridas ut, och att när så skett så kommer kursen vara betydligt högre än idag.

Inte att förglömma är att kursen för knappa tre år sen, innan finanskris och tradingskandal, var en bra bit över 250 kronor per aktie, alltså över 360 % högre än nuvarande 69 kronor. Då delade man ut 10 kronor per aktie och dom två senare åren har utdelningen varit 6 kronor per aktie. Bolaget tjänar alltså bra pengar, förutom den här jätteförlusten. Om nu nyemissionen helt och fullt täcker förlusten bör det alltså kunna bli en utdelning på åtminstone 4 kronor per aktie nästa år, eftersom nyemissionen ger en ny aktie för varje två du har och 6 kronor per aktie efter utspädningen alltså blir 4 kronor. Ta också i beaktning att tradingförlusterna försvinner vilket gör att utdelningen mycket väl kan höjas så det blir 5 kronor per aktie - i så fall en direktavkastning på 7,2 % vid nuvarande kurs.

Placera.nu publicerade idag HQ-analysen från Börsveckan som släpptes igår. Dom menar i analysen att det kan vara ett utmärkt köpläge i aktien nu sett till fundamenta, men sänker till avvakta på grund av hög risk samt för att dom tycker att ledningen fört oss aktieägare bakom ljuset och mörkat problemen med tradingen. Det står också en hel del om hur det kunde gå så galet med tradingen, vilket får mig att sänka stämman om deras inkompetens. Enligt analysen kan dom mycket väl ha gjort vinster i sitt dagliga värv, men hade hela tiden en position under avveckling som tog ut vinsterna. Dom gör också analogin i analysen med en svårt sjuk patient, angående om nyemissionen ska räcka. Tar patienten höjd för det värsta eller blir det en glädjekalkyl? Dom tror på glädjekalkyl samtidigt som dom dock menar att Öresunds vilja att "spela vidare i andra halvlek" (garantera nyemissionen) talar emot det. Jag skulle även flika in att Königs ord i intervjun nämnd ovan talar emot det, där han säger "väl tilltagen".

Jag blir mer och mer övertygad om att jag ska öka i HQ, frågan är nu mera mest hur länge jag ska vänta innan jag gör det. Hur lågt kan aktien sjunka? Ska jag avvakta en vändning i vindarna? Kan FI komma dragandes med något fortfarande, även fast det gått ganska lång tid nu utan att dom yttrat sig? Jag sitter och fingrar på köpknappen...

2 kommentarer:

  1. Om du nu bestämt dig för att köpa så är det bara att sätta igång och köpa lite i taget. Dela upp summan på 4 eller fler delar och investera 1/4 t.ex. varannan månad samt vid eventuella stora kursdippar. Är du för tidig med första investeringen så tar du igen det med följande investeringar och snittar ner. Visar det sig att botten var nådd idag så har du i alla fall lyckats köpa en del billigt. Det värsta är om du redan bestämt dig idag men väntar och "missar rallyt" om det nu kommer något sådant, vilket kanske avskräcker dig helt från att köpa. Men nästan lika illa är det om du går all-in idag när det fortfarande är så pass osäkert hur illa det blir. Rätt vad det är kommer något rykte om flyende kunder eller böter från FI och kursen rasar. Då vill du gärna ha kvar en del likvid och passa på att investera mer om du nu är övertygad att det är en bra investering.

    SvaraRadera
  2. Det var så klokt att jag nästan hade kunnat skrivit det själv. Tack för uppvaknandet. ;) Ökade nu till kursen 68,75. Nu återstår att se om botten var nådd eller inte.

    SvaraRadera