2007-08-23

SEB varnar för dyrare lån

Klas Eklund, ekonom på SEB, har idag ordet på DN Debatt. Han vill varna för att vägen ut ur kreditkrisen in kommer bli smärtfri - Konkurserna kommer att öka och vissa hushåll kommer att hamna i kläm. Han ger också en känga till regeringen för att elda på den redan heta bomarknaden med borttagandet av fastighetsskatten. Mot slutet av artikeln kommer han till sin poäng - det kommer att bli dyrare att låna. Jag antar att han menar att bankerna kommer kräva större marginaler snarare än pratar om höjningar av räntan.

Ska vi se det som en flaggning för att SEB inte kommer vara lika frikostiga med ränterabatter i fortsättningen? Och vad är i så fall syftet med att säga det?

"Vägen ut ur kreditkrisen inte smärtfri för Sverige" (DN)

Idag publicerade också Handelsbanken en ny konjunkturprognos. Dom varnar där för att inflationsmålet kommer att missas nästa år. Dom hittar också tecken på överhettning i fler och fler sektorer och varnar för att räntan kommer höjas ännu mer än vad dom tidigare trott. Räntans spås nu toppa på 5,5% i början av 2009, en uppgång med hela två procentenheter på ett och ett halvt år.

Fler tecken på överhettning (DN)

Kanske är det ett bra läge att ringa runt till bankerna för att förhandla sig till ett bra lån nu? Att lägga i en extra växel i amorteringstakten skulle jag också vilja rekomendera. På det personliga planet kan jag berätta att banken godkände vår nya värdering och att hela topplånet kommer få rum i bottenlånet. Vi kommer fortsätta ha hela lånet rörligt och amortera 5.000 kronor per månad.

Läsvärt i ämnet på Kapitalnet: Att välja bank - Rörligt eller bundet? - Amorteringstakt

2 kommentarer:

 1. Eklunds resonemang leder förstås också till tanken att bankerna står inför en våg av kreditförluster, precis som när fastighetsbubblan sprack. Det kommer att bli en massa hushåll, och företag, som lever p marginalen. Det kommer gå snabbt när det väl händer på allvar och det kommer bli mycket värre än vad bankerna förutspår. Titta bakåt. Proffsekonomerna undervärderar alltid .

  SvaraRadera
 2. Jag gillar inte cirkusen kring fastighetsskatten. Det är klart som bara den att det är dumt att ta bort den, i synnerhet just nu. För min del handlar det bara om att uppfylla dumma vallöften utan att se till dagens förutsättningar.

  Det är än värre att man håller på att jiddra med en massa olika förslag fram och tillbaka. Usch och fy.

  Mer fastighetsskatt, mindre inkomstskatt!

  mvh Charlie

  SvaraRadera