2007-08-30

Stellan Lundström

I dagens Metro publiceras en artikel där Stellan Lundström varnar för att bopriserna kommer gå ner 30 %. En Google-sökning på Stellan Lundström i kölvattnet av det är ganska intressant. Den 11 december 2005 varnade han i Aftonbladet att det är helt osannolikt att lägenheter i Stockholm fortsätter stiga. Det finns ingenting som talar för det, sa han då. Sen dess har lägenheterna gått upp med åtminstone 30 %! Idag menar han alltså att dom ska sjunka 30 %. Jag vet inte hur ni andra ser på saken, men jag tar nog hans varning med ett kilo salt.

Expert: Bopriserna rasar med 30 procent (Metro)
Vänta med bostad (Aftonbladet 11/12 2005)

4 kommentarer:

  1. Håller med! Stellan har varit domedagsprofet i säkert 10 års tid...

    SvaraRadera
  2. Hej Diversifierad,
    Jag har stor respekt for Stellan Lundstrom. Att har "standigt" har fel visar kanske pa hur orationell marknaden agerar. De fanns de som varnade lange att varderingen pa internetbolagen var uppblasta langt innan IT bubblan brast. De sags lange som forlorare men hade egentligen ratt hela tiden.

    Kanske Stellan hade ratt 2005. Stellan prognos var kanske beraknad pa en nagot svagare konjunkturuppgang samt att han inte forutspadde forandringen om fastighestsskatten vilket ar helt naturligt. Det innebar isafall att fallhojden idag snarare ar 40-50%! Realistiskt?

    Innerstadspriserna i Stockholm har de sista 12 aren gatt upp med cirka 500%. Lonerna snarare 60% enligt SCB. Stor obalans alltsa. Aven ett fall om 50% eller mera kan vara helt rimligt om rantan gar upp OCH konjunkturen kraftigt forsamras samtidigt.

    Jag minns nar jag kopte min forsta lagenhet i Stockholm 1995 och saljarens foraldrar var tvungen att ga i borgen. Forsajningspriset var betydligt under hans banklan trots att han hade bade betalat handpenning samt amorterat under innehavstiden.

    Fastigheter/lagenheter gar alltid upp langsiktigt men bor normalt vara kopplad till landets ekonomiska tillvaxt. Uppgangen pa fastigheter ar inte ett resultat av betydligt hogre loner utan snarare ett resultat av betydligt lagre rantor. Jag tror pa Stellan men tror att hans nuvarande minus 30% scenario tyvarr inte racker.

    SvaraRadera
  3. Hej Anders! Hoppas allt är bra med dig.

    Vad bottnar din stora respekt för Stellan i? Vad jag har förstått av andra kommentarer till artikeln runt om på nätet så är det uppåt 10 år han ropat att det ska gå ner. Om någon hade varnat för IT-bubblan i början av 1990-talet skulle jag inte mena att dom fick rätt när den väl sprack 10 år senare... Snarare att dom missat totalt i sin bedömning.

    SvaraRadera
  4. Hejsan,
    Allt ar bra i Malaysia. Imorgon, fredag ar Malaysias Nationaldag. I ar ar det dessutom 50-ars jubileum av att man blev av med engelsmannen. En mycket stor dag i Malaysia.

    Jag har last Stellan Lundstroms uttalanden lite nu och da och tycker att de oftast bygger pa saklig grund och gediget material. Att sedan marknaden overreagerar (ibland ner, ibland upp) ar svart att forutse, likadant pa aktiemarknanden.

    IT bubblan holl pa kring 1995-2000. Anta att en teknikkonsult och en "internetkonsult" hade samma forsaljning per anstalld 1995 (I sjalva verket hade teknikkonsulten hogre intakt per anstalld). Teknikforetaget tjanar pengar men inte internetbolaget. Varje anstalld hos teknikbbolaget ar vardererad till 1 Mkr. Motsvarande for internetkonsulten ar 2Mkr. En rejal overvardering redan nu. Efter ett par ar internetkonsulten vard 25Mkr och kring 2000 enorma ca 50 Mkr/anstalld. Internetbolaget tjanar fortfarande mindre per anstalld an teknikbbolaget men ar vard enorma formogenheter. Vissa sag den felaktiga prissattningen tidigt men hade "fel" hela tiden. Till slut kom dock marknadens i balans som den alltid gor forr eller senare.

    Bostadsmarknanden bottnande (Sthlm) kring 1993. Fran 1995 till 2000 hade vi en rejal uppgang fran laga varden till mer rimliga men inom tullarna sakert en okning fran 10k till 30k/m2. Fran 2000 till idag (2007: 55-60k/m2 innanfor tullarna) tror jag att vi har byggt upp en fastighetsbubbla och forr eller senare kommer en rejal justering.

    Det tar langre tid att bygga upp en bubbla an att punktera den. Darfor kommer Stellan att bli ihagkommen som den som alltid hade fel. Han kommer ju bara att ha ratt nar justeringen kommer och den kommer att vara betydligt kortare en uppgangen. Stellan har ratt i att bostadsmarknaden ar overvarderad, men tidpunkten for fallet kan ingen forutse. Ju mera man blaser upp bubblan desto hogre smaller det.

    SvaraRadera