2007-10-29

Botoppen är nådd?

Under denna rubrik, fast utan frågetecken, publicerar Ekonominyheterna en kort notis med vissa fakta som pekar på att priserna går neråt på bomarknaden i Stockholms innerstad. Toppen ska ha varit mars-april i år, och nu säljs objekten för 5-10% mindre enligt Bjurfors. Allas vår domedagsprofet Stellan spår nu mera en priskorrektion med 20-30%. Ganska små siffror för att komma från honom?

Det är nog så att vi befinner oss på en marknad av sjunkande bopriser. En del av det beror dock rimligen på att det blir 2% dyrare att sälja efter årsskiftet vilket givit något av en utbudsboom. Ytterligare en del beror på att uppskoven räntebeläggs så att dom som varit med och trissat upp priserna inte längre kan låna pengar gratis. Det svider så klart för dom, men är väldigt hälsosamt rent samhällsekonomiskt på sikt.

Så visst har vi passerat en topp, men toppen. Efter årsskiftet tror jag korrektionen är slut och priserna börjar gå uppåt igen. Då finns det inte längre något att tjäna på att skynda på och det stora utbudet kommer vara som bortblåst. Och som är allmänt känt så styrs priset av utbud och efterfrågan... och den sistnämnda kommer finnas kvar länge.

Botoppen är nådd (Ekonominyheterna)

2 kommentarer:

  1. Har du någon mailadress?

    SvaraRadera
  2. Javisst!

    diversifierad@kapitalnet.se

    SvaraRadera