2007-10-25

Sjunkande bostadsrätter

SBAB:s Mäklarbarometer som presenterades idag pekar för första gången sen starten år 2005 på sjunkande bostadsrättspriser. Småhuspriserna är samtidigt oförändrade. Kommande kvartal väntas priserna sjunka något på både borätter och småhus. Sammantaget bekräftar barometern mina spekulationer förra veckan.

Enkäten är dock några veckor gammal och gjordes när den så kallade kreditoron var som värst, vilket kan göra den något mer negativ än om den gjorts idag. Klart är i alla fall att Riksbanken knappast behöver höja räntan mer för att få bukt med bostadsmarknaden.

Mäklarstatistik (Kapitalnet)
Nedgång på bostadsmarknaden (DN)
Bopriserna vänder ner, Uppskovssmällen (Ekonominyheterna)

2 kommentarer:

  1. Tror inte att priser kommer att sjunka så mycket på bostadsrätter i citykärnorna det finns de lägenher som finns och går itne att bygg så mycket mera där

    SvaraRadera
  2. en 5-10% nergång är helt förväntad om man tittar till vad som egentligen hänt de senaste månaderna, dvs alliansens förslag om att avgiftsbelägga uppskovet. Eftersom de flesta som köper (i STHLM, GBG och Malmö iaf) har en viss vinst. Låt oss säga att du säljer 2st ettor fr att flytta ihop i en 2:A. Rimligen om du har ägt några år har du gjort 500000 i vinst/etta, Du måste då skatta av 200000 nu (eller betala motsvarande ca 3% ränta på vinsten). Köper du då en 2:a för 3000000 har du nu 5-10% mindre att lägga i en budgivning. Om vi inte sett ett prisfall så skulle ju marknaden egentligen tagit ett rejält skutt framåt.

    SvaraRadera