2007-10-01

Inget företag

Förra veckan skrev jag om mina funderingar på att starta enskild firma för att driva den här bloggen samt min sajt Kapitalnet. Det skulle ha vissa ekonomiska fördelar hade jag kommit fram till. Jag blev dock varnad för att a-kassan inte alltid är så välvilliga till det och skrev därför och hörde hur landet låg. Det låg inget vidare.
Hej!

Om man har en egen firma registrerad som det pågår arbete i har man tyvärr ingen rätt att få ersättning från a-kassan. Anser man att ingen aktivitet pågår kan man lägga företaget "vilande" och intyga from vilket datum och då vara ersättningsberättigad om inga andra hinder föreligger.

Se hemsidan under regelverk- företag.
Däremot har jag nosat upp att man kan göra i princip samma saker som hobbyinkomst. Det går visst till och med att momsregistrera sig utan firma. Det blir till att gräva lite mer i det istället, har ingen lust att satsa a-kasseersättningen på att tjäna nån tusing på sin höjd.

5 kommentarer:

 1. Jag blir så förbannad. Detta är en del av det socialistiska arvet.

  När jag var arbetslös tänkte jag också registrera enskild firma. Men jag vågade helt enkelt inte, efter samma hot som du fått. Och då handlade det bara om att REGISTRERA firman. Vansinnigt.

  SvaraRadera
 2. Ja, visst är det trist. Jag fick vissa förhoppningar av en kommentar till förra inlägget om att det kunde vara okej om omsättningen eller vinsten understeg någon viss summa, men så var visst inte fallet hos min a-kassa. Trist...

  SvaraRadera
 3. www.bolagsbolaget.se

  Funkar kanon, ingen risk med A-kassan om man nu har sådana funderaringar. Nackdelen är att man betalar 10% omsättningen i avgift. Å andra sidan slipper man i stort sett allt strul om själva bolaget. Jag tycker det är värt pengarna för mindre verksamhet.

  SvaraRadera
 4. Ge inte upp riktigt än!

  Kanske beror det på vilken A-kassa du är med i? Enligt AEA är det fortfarande tillåtet med bisyssla och rätt att erhålla a-kassa! Vilken kassa är du med i? Be om att få läsa regelverket, det är inte alltid de bryr sig om att informera om dina rättigheter.

  "Vad är en bisyssla?
  Om du före arbetslösheten arbetat heltid och jämsides med heltidsarbetet haft ett extraarbete i minst tolv månader som inbringat högst 1920 kronor per vecka är extraarbetet en s k bisyssla. Att ett arbete är en bisyssla innebär att den arbetade tiden i extraarbetet inte påverkar den ersättning du får från AEA vid arbetslöshet. Bisysslan ska därför inte redovisas på kassakorten. Bifoga blanketten Arbetsgivarintyg (Pdf) för ditt extraarbete tillsammans med din ansökan om a-kassa."

  Se länk:
  http://www.aea.se/bisyssla_anstallning2.aspx

  // Classresenären

  SvaraRadera
 5. Damn, du har ju rätt Classe. Jag var naiv som trodde jag fick korrekta svar av att mejla till dom. Har nu skickat ett nytt mejl och konfronterar dom med deras egna regler. Får se vad dom svarar nu. Tack för knuffen!

  SvaraRadera