2007-10-05

Populister och Ohly

Sossarna presenterar idag sin skuggbudget. Den går i princip ut på att klanka ner på allt som Alliansen har fått kritik för och inte nämna något kontroversiellt själva. Det som kan tyckas kontroversiellt är möjligen återinförandet av så väl fastighetsskatt som förmögenhetsskatt, men hos majoriteten har ju dessa reformer tagits emot dåligt.

Förmögenhetsskatten av den enkla anledningen att folk är avundsjuka på rika och vill att dom ska få det värre. Inte för att vi andra fått det sämre på något sätt, men rätt ska vara rätt i det socialistiska Sverige. Den som sparat pengar bör straffas! David Weinehall sammanfattar det bra så här:
Men vad är egentligen rättvist med förmögenhetsskatten? Rättvisa innebär ju att alla behandlas lika. Förmögenhetsskatten är inte rättvis; den drabbar bara de som sparat eller investerat sina pengar. De som tjänat lika mycket men som istället slösat bort pengarna på en gång drabbas inte av förmögenhetsskatt. Det enda som gör förmögenhetsskatten till en "triumf" är dess namn. Det är självklart att en skatt som säger sig beskatta de förmögna går hem i ett land där det anses fult att vara framgångsrik.
Det gamla trumfkortet med slopandet av fastighetsskatten har det kommit så mycket skit på att folket verkar vilja ha tillbaka det gamla systemet. Förhoppningsvis hinner det sjunka in tills nästa val och blir till trumf igen när folket då räknar på hur mycket sossarnas återställare skulle kosta.

Lars Ohly å sin sida är kritisk till att sossarna inte kritiserar jobbavdraget. Skönt att någon i oppositionen har stake att kritisera något som tagits emot väl! Sossarna lovar istället att ge en retroaktiv skattesänkning även för pensionärerna, som väl varit den enda grupp som haft invändningar mot jobbavdraget.

PRO välkomnar s-skuggbudget (DN), Krav från vänster på neutral äktenskapslagstiftning (DN), Lars Ohly är orolig (DN), "Skatten för pensionärer ska sänkas retroaktivt" (DN), S vill begränsa flyktingars borätt (DN), S vill begränsa flyktingars borätt (SvD), PRO: Äntligen gynnas pensionärerna (SvD), Aktion för könsneutrala äktenskap (SvD)

Uppdaterat:
Det höll inte längre. När budgeten publicerades på DN saknades finansieringarna, men när den skulle presenteras fick dom krypa fram. Vi vill finansiera en sänkt avgift i a-kassan genom att skala ned förvärvsavdraget, sa Nuder. Eller i klartext - avgiften till a-kassan ska sänkas genom att den betalas av alla igen. Jobbavdraget sänks så a-kassan kan sänkas. När regeringen infört en obligatorisk a-kassa kommer det dock i princip vara samma sak - med en väsentlig skillnad. Med regeringsalternativet får också alla som betalar för a-kassan ta del av a-kassan.

S vill höja skatten (DN), Borg: S-budget skulle öka arbetslösheten (DN), S budget i korthet (SvD)

3 kommentarer:

 1. Skall vi kolla deras track record? Så fort socialdemokraterna kom till makten 1994 försämrade de pensionerna, de sänktes med över 500 kr i månaden och indexuppräkningen för pensioner halverades. Under de tolv år de satt vid makten ökade pensionen för en miljon pensionärer med 0,1%. För löntagare ökade lönen med 40%.
  Varje val lovade de att nästa gång kommer de att höja pensionerna, promise!

  Nu har tydligen Mona och Nutte insett att pensionärerna inte tror på deras lögner längre, därför höjer de dosen och lovar nu inte bara att höja pensionerna, utan till och med höja dem retroaktivt, promise!

  Från och med i år ger däremot Alliansen full indexuppräkning på pensionerna och kommer att göra det hela mandatperioden. Varför säger PRO inget om det?

  SvaraRadera
 2. Vänsterpartiet vill göra en sucessiv och ansvarsfull höjning av pensionerna med 300 kr per månad 2008. Sen höjs dem igen 2009 med 400kr per månad för att slutligen höja dem med 500kr per månad år 2010.

  LÄS MER : http://www.vansterpartiet.se/content/view/1132/275/
  http://www.vansterpartiet.se/content/view/1141/275/

  SvaraRadera
 3. Hej,
  Tack for atergivningen av David Weinehalls text - Mycket bra och jag kan bara instamma.

  Fram for en platt skatt som skall galla for allting fran moms, inkomstskatt, kapitalinkomst, reavinstskatt pa vardepapper/fastigheter mm. 20-22% hade varit lampligt. Mer pengar skall inte staten gora av med. Dags att regeringerna lar sig hushalla och optimera med tillgangliga resurser.

  SvaraRadera