2007-10-19

Tjäna pengar på bloggen

Det finns sen ett tag tillbaka ett företag som heter Blogvertiser vars affärsidé verkar vara att sälja positiva inlägg om företag eller produkter på kända bloggar. Vad jag förstått så ska det verka som att orden är bloggarens egna och gå läsaren förbi att det snarare rör sig om en annons.

Jag vet inte hur toppstyrt det här är. Men förutsatt att du får skriva vad du vill om det du gör reklam för är det väl inget problem egentligen? Problemet är snarare om bloggarna tackar ja till att skriva saker dom inte menar. Men skulle t.ex. HQ Fonder skriva till mig och säga att jag fick si och så mycket pengar för att skriva om deras Tillväxtmarknadsfond skulle jag gärna göra det. Det är ju något som jag gärna skulle rekommendera folk även utan att få betalt.

Ett bättre sätt för den som vill tjäna pengar utan att stå bakom budskapet är att ha reklam på bloggen. Då hamnar reklamen på sidan av och läsaren förstår att det inte är dina åsikter. Jag har reklam både här och på sajten Kapitalnet. Det ger inga fantasibelopp direkt, men nu börjar det faktiskt bli märkbara pengar i plånboken.

Webbreklam (Kapitalnet)
Betalda bloggare får kritik (DN)
Företag erbjuds textreklam på bloggar (DN)

6 kommentarer:

 1. Blogvertiser fungerar som så att man själv väljer vad man skriver eller inte skriver om. Företaget har ingen kontroll över hur inlägget skrivs, bloggaren får alltså fortfarande betalt även om de skriver att en produkt är dålig: Det står i kontraktet att ett företag inte får dra tillbaka betalningen även om produkten framställs dåligt.

  Jag har exempelvis valt att skriva om en vara som jag ska köpa för egen räkning. Det vill säga: Jag skulle ha skrivit om den ändå, men nu fick jag betalt för det också. Fint!

  SvaraRadera
 2. Hej Hanna!

  Kul att du tittade in och tack för klargörandet. Ett par frågor om du inte misstycker...

  Det står i Blogvertisers FAQ att ett inlägg kan bli nekat om det "inte anses korrekt eller inte uppföljt uppdragsbeskrivningen". Det borde betyda att företaget måste ge dig okej för ditt inlägg, och då borde kunna neka det om det du skrivit inte faller dom i smaken?

  Det står också att pengarna du får för ett inlägg delvis beror på hur feedbacken varit på dina tidigare uppdrag för Blogvertiser. Gör inte det dig intresserad av att skriva bra saker så du får mer pengar nästa gång?

  SvaraRadera
 3. Jag läste artikeln och tyckte det kändes lite obehagligt att folk kanske skriver gott om saker de egentligen inte vet så mycket om eller själva gillar för att de får betalt.

  Att skriva positivt om något man gillar, som ditt exempel med HQ, är en helt annan sak. Om man som bloggare är tydlig med att man är sponsrad av vissa företag, men bara sådana man själv tycker gör bra saker, ser jag inget problem med den typen av reklam.

  Ett företag som sysslar lite med det är Pronto, vilka anställer "kommunikatörer" som gör reklam för varumärken och produkter de själva identifierar sig med och gillar. Tycker det är ett bra koncept. Dock tror jag inte kommunikatörerna är öppna med att de får betalt för att göra reklam.

  SvaraRadera
 4. Själv skulle jag kunna tänka mig att bli kommunikatör för trocadero.

  SvaraRadera
 5. hej!
  vart har du din räknare någonstans?

  SvaraRadera
 6. Hej Ekonomiskt Sinne!

  Välkommen till bloggosfären får jag lov att säga, såg att din blogg var ganska ny.

  Jag antar att det är ränta-på-ränta-kalkylatorn du tänker på? Den hittar du om du klickar här.

  SvaraRadera