2007-10-30

Fastighetsskatten spikad

Igår lämnades förslaget till fastighetsskattereformen in till Riksdagen, och det ser ut i princip som det tredje och sista förslaget. En skatt på 0,75% av taxeringsvärdet med ett tak på 6.000 för småhus. En skatt på 1.200 per lägenhet med ett tak på 0,4% av taxeringsvärdet. Reavinstskatten vid försäljning av bostad höjs från 20% till 22%. Uppskovsbeloppet får en ränta på 0,5% på hela beloppet och nya uppskov får maximalt vara 1,6 miljoner. Samtidigt försvinner dämpningsregeln och begränsningsregeln. Den första är den som gjort att taxeringsvärdeshöjningar fasats in under några istället för att få fullt genomslag direkt, den andra är den om att skatten inte ska begränsas av din inkomst.

Just det där sista har jag inte sett något om förut. Jag vet inte om det beror på att det är nytt eller om jag helt enkelt missat det tidigare. Hur som helst inget som dom kommer vinna några populäritetspoäng på... Må hända är det rättfärdigt, men ger det verkligen så stor vinst för staten att det är värt all bad will? Dom säger dock att dom arbetar på en begränsningsregel för pensionärer, vilket kanske kan ge lite good will trots allt. Skandal att dom inte lyckas publicera den ihop med resten av förslaget dock!

Klart med nya regler för skatt på bostäder, Alliansen sjabblade bort en vinnarfråga, Räntan på uppskoven får kritik (DN)

1 kommentar:

  1. Tillitshämmande
    http://www.horsakistan.blogg.se
    Akt 370 2007-10-24 länkar vidare.
    Korparna på Kallskärslid.

    SvaraRadera