2007-10-10

Ränta på gamla uppskov lagligt

Lagrådet kritiserar det liggande förslaget för fastighetsskatten på två punkter. Dels menar dom att det fortfarande är en skatt, inte någon avgift som regeringen vill få det till. Dels gillar dom inte hur räntan på uppskovet ska tas ut. Att den ska tas ut har dom dock inga problem med. Den strider inte mot förbudet mot retroaktiv beskattning.

Nu blir det spännande att se om regeringen kan tänka sig släppa på benämningen avgift eller inte. Det skulle ju vara en stor förlust för dom då dom inte skulle kunna påstå sig avskaffa fastighetsskatten i så fall. Det vore dock det logiska att göra efter detta. Enligt en undersökning på SvD.se tycker också nio av tio att det är att se som en skatt, så gräv ner stoltheten, undvik det onödiga pappersarbetet och låt det heta så.

Bakläxa för regeringen kring fastighetsskatten (SvD)
Lagrådet vill att avgift ska heta skatt (DN)
Lagrådet: Regeringen skapar dimridå (Ekonominyheterna)

2 kommentarer:

 1. Det är inte så lätt att bara bestämma sig om att det heter avgift eller skatt.

  Exemplevis om det blir fråga om skatt så kan den inte tas ut för de som har bosatt sig utanför Svergie, men inom ett ESS land (som då berättigar sig för att få uppskov) får ej en Svensk skatt tas för dessa trotts att de har ett uppskov.

  SvaraRadera
 2. Alliansen har blandat ihop uppskov, realiserade och orealiserade värdeökningar i fastiheter.
  Se min blogg: http://carlelundborg.blogg.se
  Carl E. Lundborg
  Tfn. 0708 - 567 800
  carlelundborg@ownit.nu

  SvaraRadera