2008-01-02

Årskrönika 2007, del 3 - reklam

Reklamintäkterna från bloggen, och senare också från Kapitalnet, blev under det första året US$ 883,70 från AdSense och SEK 4 172,20 från TradeDoubler. Sammanlagt ungefär 10 000 kronor alltså. Ungefär 190 dollar från AdSense och 2 470 kronor från TradeDoubler har dock inte betalats ut än, men dom tjänades in under året. Sen ska ju dessutom hälften av alla pengarna läggas på skatt men jag måste ändå säga att jag tjänat mer än vad jag trodde att jag skulle göra. Är det förresten någon som vet ifall jag ska ta upp dom pengar som inte har betalats ut än i deklarationen för 2007 eller för 2008?

Under bloggens första vecka i slutet av februari var intäkterna i princip obefintliga, eller för att vara exakt 0,31 cent. I mars blev det drygt 20 dollar och april nära 80 dollar. Sen gick det rejält neråt i två månader innan det vände uppåt igen i juli då Kapitalnet startades. Efter det har det gått stadigt uppåt varje månad tills december som blev ett riktigt bottennapp. Delvis beroende på att jag tog ledigt själv, delvis beroende på att många andra var lediga, eller åtminstone hade annat för sig än att läsa om ekonomi på nätet.

Med Kapitalnet började jag också tjäna pengar via TradeDoubler. Framförallt är det tdTalk programmet från SEB som inbringat pengar. Av någon anledning kom det dock av sig i november och jag har inte fått några pengar alls därifrån sen dess. Vet inte om dom skärpt någon kontroll, om det blivit något fel på kopplingen eller ifall folk helt enkelt inte längre ringer numren på min Pruta på räntan-sida. Näst bäst är hur som helst Freedom Finance och trea på topplistan är Ekonominyheterna.

Bland övriga Affiliate-nätverk går det trögare. 56,75 kronor hos Double.se och 4,95 kronor hos Affiliator hittills. Hos Zanox har jag dock tjänat 550 kronor, en lead till SBAB, men dom blir aldrig godkända. Dom har å andra sidan inte blivit underkända heller, så förhoppningsvis trillar dom in på mitt konto förr eller senare.

Reklamintäkterna från AdSense mellan jul och nyår, som jag lovat att skänka bort, blev tyvärr låga US$ 12,89 - lite drygt 80 kronor. Det verkar alltså som om fler än jag undvikt datorn i mellandagarna. Jag bestämde mig därför för att både ge bort det oskattat samt skarva lite extra och gav dom en hel hundralapp!

6 kommentarer:

 1. Är det samma som för lön så är det väl fortfarande kontantprincipen som gäller? Dvs utbetalningsdatum.

  SvaraRadera
 2. Ïnstämmer med "anonym". Kontantprincipen gäller och du skall därför deklarera för dessa i 2007 års deklaration.

  SvaraRadera
 3. Instämmer med "anonym". Kontantprincipen gäller och du skall därför inte deklarera för dessa i 2007 års deklaration.

  SvaraRadera
 4. Intressant att se hur mycket du har tjänat. Följer antal besök intäkterna? För egen del så har Tradedoubler varit katastrof och jag har inte tjänat många slantar hos dem i år.

  Jag tror att du hade kunnat lyfta kapitalnet ytterligare om du piffade upp designen. I nuläget anser jag att innehållet är väldigt bra, men att designen kan bli bättre. Se det inte som kritik av designen utan som beröm av innehållet.

  Ett tips är att utgå från någon bra mall och kanske be någon att göra en riktigt schysst logo.

  Ett annat tips är att optimera din sida. Sök lite på SEO och läs lite bloggar om det så kan du säkert komma en bit högre upp i Googles rökresultat.

  Mina projekt är på inget sätt några bra exempel, så jag inser att jag kastar sten i glashus :), men det bjuder jag på.

  Lycka till under 2008!

  mvh Charlie

  SvaraRadera
 5. Revisorn: Nu blir jag förvirrad... Menade inte Anonym att dom ska beskattas i 2008 års deklaration eftersom jag inte fått dom utbetalde under 2007?

  Charlie: Jo, framförallt AdSense följer besöken ganska väl. Sen kan jag konstatera att jag tjänar ungefär dubbelt så mycket per besökare på Kapitalnet än här på bloggen, så bloggen borde kanske vara det första att designa om. Den är ju dessutom ganska ful. ;)

  TradeDoubler är mer beroende av att få "rätt" besökare, dvs den som faktiskt vill köpa eller teckna något. Där är det ganska slumpvis när det kommer in pengar.

  SvaraRadera
 6. Grymt intressant att se hur det gått för dig.. Nu har det ju gått ett par år till, så det vore kul att höra hur du ligger till i nuläget. Släng gärna in en uppdatering så blir jag glad.
  Jag har tyvärr inte lyckats särskilt bra med tradedoubler.. Det klickas massor, men konverterar sällan tyvärr. Är på väg att ge upp faktiskt.

  SvaraRadera