2008-03-11

Två nya stjärnor i stan

För ganska precis ett år sen skrev jag inlägget En ny stjärna i stan. Det var efter förra årets tilldelning av Michelin-stjärnor då Esperanto förärades en. I dag är det alltså dags för det här årets stjärnor, och i år är det två nya restauranger på listan. Leijontornet i Gamla Stan och Matsalen på Grand Hotel är det som slagit sig in på listan.

Extra kul tycker jag det är med Leijontornet med sitt miljöfokus. Dom använder bara råvaror som är ekologiska och närproducerade och fiskar som är grönlistade.

I övrigt måste jag passa på att flika in att jag tycker Esperanto är överskattat. Jag var där och åt med min fru för några månader sen. Visst är det bra, men knappast prisvärt.

Atmosfären är jättetrevlig, servicen är bra - men att dom bara har två färdiga menyer, en för knappa tusenlappen och en för dryga tusenlappen (per person, exklusive dryck), att välja på är lite klent. För att ytterligare minska möjligheten att välja vad du vill ha måste också alla i sällskapet välja samma meny. Flera av rätterna på vår meny, den för dryga tusenlappen, var dessutom knappast värda någon stjärna.

Leijontornet får stjärna i Guide Michelin (DN)
Fler svenska krogstjärnor (SvD)

1 kommentar:

  1. Ifall du vill äta på ett riktigt gott och prisvärt ställe måste jag personligen rekommendera Nationalmuseum (Atrium). Kvalitén är lite varierande, men överlag väldigt hög. Den dyraste lunchrätten brukar gå på runt 130-150 SEK, men jag har haft några av mina bästa matupplevelser där! (Vildsvinsragu och Råbiff är de största). Valmöjligheterna till dessa lite dyrare specialrätter är ju dock sämre - då det oftast bara finns en per dag (notera, lunchrestaurang).

    Råbiffen på Nationalmuseum var KLART bättre än den jag käkade på Edsbackas Bistro på mammas 50-årsdag.

    Mvh David

    SvaraRadera