2008-03-11

Kapitalförsäkring

Efter att jag läste ett blogginlägg förra veckan där författaren hade sålt sina Handelsbanken i vanliga depån och köpt tillbaka dom i sin kapitalförsäkring kom jag att tänka på att om jag nu köper Handelsbanken själv borde jag nog köpa dom i en kapitalförsäkring på en gång. Den stora fördelen är att utdelningen är skattefri i en kapitalförsäkring, och då Handelsbanken ska dela ut mycket pengar så blir det också mycket skatt.

Jag har sen dess tittat runt på olika kapitalförsäkringserbjudanden och bestämt mig för att ta antingen Avanza eller Nordnet. I det valet hade jag dock svårare tills svaret kom med ett brev på posten igår. Om jag väljer Nordnet ger dom mig nämligen 12 nummer av tidningen Affärsvärlden, deras bok om sparande, ett usbminne och nåt laptopfodral. Förutom det sistnämnda är det helt klart saker som kan vara mig till glädje, så jag fyllde i blanketten på en gång och skickade in i morse.

9 kommentarer:

 1. Se upp med priset på aktieaffärer i en kapitalförsäkring. Hos Avanza har jag 39:- på min vanliga depå mens kapitalförsäkringen tar hela 99:- minimum. Det blir stor skillnad om man gör många korta affärer.

  SvaraRadera
 2. Hejsan. Jo jag såg det när jag läste på i helgen. Min avsikt med kapitalförsäkringen är dock att ha långsiktiga innehav med hög direktavkastning och tjäna på att utdelningen är skattefri i den sparformen.

  SvaraRadera
 3. Ang. couratage så är courtaget i en KF dessutom inte avdragsgill vilket den är i en vanlig depå. Mitt råd att tänka dig noga för

  Om en aktie ex. går ned under de två första åren räcker det inte med 7% i genomsnittlig avkastning...

  Dessutom finns det andra nackdelar. Har skrivit en hel del om detta i följande inlägg:
  http://cristofferstockman.blogspot.com/2007/11/saker-som-din-aktiemklare-inte-brukar.html

  SvaraRadera
 4. Tjena Cristoffer. Jo, jag har velat fram och tillbaka flera varv. Är jag dock långsiktig i den mån att aktierna aldrig ska säljas kommer jag ju tjäna på direktavkastningen jämfört med att inte ha aktien i kapitalförsäkring. Sen kan det ju hända att Handelsbanken inte skulle kunna leverera utdelningar fram över eller rent av gå i kk, men skulle aktien bara sjunka i värde blir det ju istället ett lägre belopp att beskatta vid årsskiftet som en liten bonus.

  SvaraRadera
 5. Personligen tror jag de stora farhågan långsiktigt för den som sparar i kapitalförsäkring blir att det är ett räntekänsligt sparande dvs när räntan går upp ökar kostnaderna för sparande och när räntan går ned blir det bättre. För den som har huslån är det inte helt lyckat att kostnader för sparande går upp när räntan stiger

  När det gäller aktieutdelningar brukar som bekant dessa var frikostiga när räntan är låg och kapitalkostanden i föetagen då är lägre och lite mer återhållsamma när räntan stiger..

  Men visst har du rätt i att direktavkastningar långsiktigt runt 4,5%-5% blir mycket attrktiva i en kapitalförsäkring men jag framhåller nog att det är ett sparande som är bästa när räntan är riktigt låg.

  SvaraRadera
 6. Hej,

  Roligt att du läst min blogg. Intressant diskussion som förs om KF. Jag tänkte dela med mig om hur jag resonerar kring kapitalförsäkringar (KF). Jag lägger de innehav som ger bra utdelningen eller ränta såsom aktier som med hög direktavkastning (gärna mer än 4%), konvertibler och förlagslån i min KF. Jag tror att på lång sikt så är avkastningsskatten lägre i en KF jämfört med 30% på utdelning och räntor. Sedan så är det sant att förluster i en KF inte är avdragsgilla men genom ett ha flera innehav i min KF minskas jag risken att jag skall få en sammanlagd förlust i min KF . Jag tror också att mina innehav på lång sikt skall öka i värde och om jag endast genom att få skattefria utdelningar och räntor får ungefär samma skattebelastning som direktägda innehav så kan man betrakta värdeökningen som skattefri. Att man inte kan skydda sina innehav med optioner (typ covered calls) i en KF går ju att komma runt genom att också ha en vanlig depå men man får leva med att ev lösenförfarande blir något krångligare.

  Sedan så är det tråkigt att många småsparare lagt alla sina slantar i KF under det senaste året pga av den massiva marknadsföringen och nu har icke avdragsgilla förluster...

  Mvh

  SvaraRadera
 7. Hej TKI. Självklart läser jag den! Jo, det är nog många som handlat för mycket i kapitalförsäkringar senste året... Lite dålig timing på marknaden, minst sagt. Tack också för ditt resonemang i ämnet.

  SvaraRadera
 8. Helt rätt val. Avanza och Nordnet rekommenderas starkt. Läs gärna några korta rader om hur jag resonerar. Finns även en del tips!

  Kapitalförskringar hos Avanza och Nordnet

  SvaraRadera
 9. Jag håller med om att du ska se över de privata alternativen som bland annat Avanza och Nordnet om du funderar på att spara i en kapitalförsäkring.

  Jag tror på långsiktigt sparande i kapitalförsäkringar och att man bör vara aktiv för att vårda sina innehav och rensa och byta ut de delar som är mindre lönsamma och samtidigt vara försiktig med riskaktier.

  Att sälja sina traditionella aktieinnehav och köpa in dessa till en kapitalförsäkring är förstås lite besvärligt men kan på sikt vara en bra lösning om aktierna fortfarande har en tendens att stiga.

  Jag skriver lite om kapitalförsäkringar på www.kapitalförsäkringar.org och där kan man finna lite information.

  /Joakim

  SvaraRadera