2008-03-18

Från succe till katastrof

Min gamla favoritfond, Carlson Asian Small Cap, har utvecklats till en formidabel katastrof. I slutet av förra året låg jag plus mer än 100% på mitt innehav och gillade fonden skarpt. Nu har jag knappt någon vinst kvar alls...

Igår föll den 7,67%, senaste veckan har den rasat 12,68%, på en månad har den gått ner 24,25% och sen årsskiftet är utvecklingen -42,06%. Vad händer? Sannolikt har förvaltaren satsat på så kallade heta aktier som nu slaktas. Någon strategi för att hantera raset tycks saknas eller vara rakt igenom kass.

Nu är frågan - Ska jag sälja fonden och köpa någon annan fjärran östern-fond, eller sitta still och tro att den jag har repar sig? För att fokusera på det positiva så är åtminstone inlåsningseffekten borta nu!

9 kommentarer:

 1. För mig gäller sammasak med Simplicity Indien.
  Jag väljer att sitta kvar. På en 10 års period tror jag ändå på plus.

  //KM

  SvaraRadera
 2. Jag tror starkt på carlson asian small cap däremot så är det ofta de små tillväxtbolagen som råkar illa ut på aktiemarknaden när den vänder.

  Sitt still i båten men visst är det trist när all ens vinst försvinner men andelarna finns kvar där så när marknaden vänder återkommer den.

  SvaraRadera
 3. Skönt att fler bekänner liken i garderoben, lite som USAs finansmarknad... Hur många "svarte petter" finns det i bloggvärlden? ;-)

  Simplicty Indien verkar vara en vanligt förekommande i alla fall.

  SvaraRadera
 4. Jag har Carlson Asian Small cap i min PPM-portfölj och jag har inga funderingar på att byta. Det är en högriskfond helt enkelt, ibland bär det av brant uppåt och ibland brant nedåt.

  mvh Charlie

  SvaraRadera
 5. Själv tycker jag främst den kinesiska börsen haft bubbelvarning på sig länge med skyhög värdering. Vet inte riktgit hur mycket CASC haft exponering mot detta men jag skulle inte invstera i fonden. Valet tycker jag skulle stå till en bredare fond.

  Kanske Skagen Kon-tiki?

  SvaraRadera
 6. Charlie: Hög risk i all ära, men borde man inte kunna kräva bättre riskhantering än halverad kurs på tre månader av en fond?

  Cristoffer: CASC sprider sig över ganska många marknader ändå. Kon-tiki tycker jag har för hög förvaltningsavgift, däremot skulle jag kunna tänka mig HQ Tillväxtmarknadsfond som jag redan har i min PPM.

  SvaraRadera
 7. Det svara ar inte att kopa, utan att salja. Efter att fonden gatt upp 100% pa ett ar, tror ni verkligen att den skulle fortsatta 100% till eller? Tva rad: 1. Om du inte hade CASC idag, utan kontanter istallet, skulle du da ha investerat dem i CASC? 2. Om du ar osaker, salj halften och satt i nagot annat. Det skadar aldrig att diversifiera.

  SvaraRadera
 8. Anonym: Faktum är att jag sålt en hel del CASC under förra året. Visst gick det fort uppåt, men jag tycker inte att en fond ska rasa med 50% oavsett hur fort det gått uppåt innan, så vida inte index rasar med 50% samtidigt.

  I övrigt är det en god idé du har att tänka på hur man skulle ha gjort ifall pengarna inte redan varit i fonden. Kanske ska jag också ta och byta halva CASC-innehavet mot HQ Tillväxt enligt ditt andra tips...

  SvaraRadera
 9. fast fonden gick sakert snabbare upp an index ocksa. Jag kan inget om HQ Tillvaxt, och vet inget om din total portfolj. Tank bara pa: a)ha en diversifierad portfolj med manga olika tillgangar som inte ar korrelerade, dvs inte alla pengar i aktier, och inte alla pengar i tillvaxt marknader. b)spring inte pa senaste trenden utan se kallt pa en portfoljsammansattning som sprider riskerna. Du kan naturligtvis ha kvar pengar i tillvaxtmarknader (fast helst inte sadana som ar ,mycket beroende av export till USA), men titta ocksa pa ravaror (varfor inte satta pengar i gruvsektorn nu nar den ar pressad?), fastigheter, hedge fonder, CTA, etc. Fast det ar en langsiktig strategi som investerare generellt borde anvanda sig av. Jag menar inte att du ska paniksalja just nu nar aktier ar pa botten.

  SvaraRadera