2008-03-04

Skäms på dig Crofts!

Tittade just in på DN:s ekonomichat med Maria Crofts. Jag tappade hakan när jag såg detta:

LottaEnsamstående - två barn 10-12 år låg inkomst(före skatt): 18 000 kr, hyra 7000, hyresrätt som för övrigt ska omvandlas till borätt vilket betyder ökad kostnad per månad 1200 kr, äger en gammal bil som behöver bytas och som dessutom behövs i vardagen. Kronor kvar efter att ha betalt mat, försäkringar kläder mm: 200-300 i bästa fall. Det är jag i ett nötskal, vilket är ditt bästa sparråd till mig?
maria croftsJag tycker inte att det verkar som om du kan spara just nu, tyvärr. I bland är det bara så. Med ditt stora försörjningansvar skulle du behöva högre lön. Jag vet inte vilka möjligheter du har till det men om jag var du skulle jag inrikta mig helt på att försöka få ett bättre betalt jobb.

Snacka om att slå på en som ligger! Stackars Lotta, som har det uppenbart tufft, försöker ta tag i sin ekonomi och den enda "hjälp" hon får är att ombes byta jobb. Riktigt dåligt, Maria!

Jag hoppas Lotta hittar hit, för jag tänkte ge dig lite riktig hjälp.

Det bästa för dig tror jag är att prova metoden att "betala dig själv först". Det innebär att du direkt när lönen kommer in på kontot flyttar över en del till ett sparkonto där du inte "ser" pengarna. Gärna med hjälp av autogiro så det sker automatiskt. Din bank kan hjälpa dig med upplägget om du inte kan göra det själv via internetbanken. Det är nämligen mycket enklare att spara pengar som du inte har direkt tillgång till.

Du säger att du brukar få 200-300 kvar i bästa fall. Är du lite djärv skulle du kunna testa med att sätta över 500 kronor till sparkontot varje månad. Det är inte alls omöjligt att du skulle klara dig, och i värsta fall så är det ju bara att hämta tillbaka pengarna från sparkontot. Se till bara att det är ett sparkonto utan uttagsavgift! Vill du istället testa ribban nerifrån så börja med 200 kronor per månad. Om du fortsatt märker att du har pengar kvar i slutet av månaden så öka summan succesivt. Ju högre summa desto fortare växer så klart sparkapitalet.

Lycka till!

4 kommentarer:

 1. Eh... Man blir arg! Vad är det för trist attityd? Jag rasar här hemma. Rasar!

  Lustigt att Maria Crofts är redaktör för DN ekonomi, där det stod om artikeln från Dina Pengar (den om Jakob och Frisk ekonomi) i helgen. Trots det verkar hon inte ha läst någon snålblogg själv. Då hade hon kanske vetat att det är fullt möjligt att spara med en sådan inkomst.

  SvaraRadera
 2. Jag tycker nog inte att Marias råd var så dåligt i sig men tonen i inlägget var inte trevlig och sedan är det ju så att det inte är så lätt för alla att byta jobb. Bra idé att ha sparande på autogiro så fort lönen kommer. Det finns nog andra saker att göra också för att skapa mer "sparutrymme" om man tänker lite mer som ett företag. Man bör se över sina leverantörer med jämna mellenrum. T ex kanske man kan byta bredbandsabonnemang (gå ner i hastighet?), tele, el mm. Ett annat förslag är att man ser över sina tillgångar. Troligvis har man även med en knaper ekonomi en hel del "döda" tilgångar som man inte använder och inte är av något värde för en själv men som kan säljas. Om frågeställaren får in 1500 på att sälja gamla grejer så motsvar det nästan ett halvårs sparande...

  SvaraRadera
 3. TKI: Ja, helt klart finns det mer saker hon kan göra. Bra tips dom du kommer med. Jag hade funderingar på att skriva fler tips men blev omotiverad av att tänka på den extremt låga chansen att Lotta faktiskt kommer läsa detta.

  SvaraRadera