2008-03-12

Love Thy Neighbor

Jag har fått vissa svårsläppta tankar på att köpa aktier i något bolag i var och ett av våra kära grannländer. Inledningsvis har jag nu tagit en snabb titt i deras respektive börslistor och valt två bolag per land att titta lite närmare på. Jag tar med glädje emot förslag på ytterligare kandidater samt synpunkter på dom som jag själv plockat fram.

Danmark
G4S, Novo Nordisk

Finland
Fiskars, Fortum

Norge
DnB NOR, StatoilHydro

2 kommentarer:

 1. Hejsan Diversifierad,
  Det ar bra att man nu enkelt kan kopa aktier i Norden. Kanske kan vi snart gora detsamma vid borserna i Dubai och Nasdaq?

  Jag gillar bade Fiskars och Nova Nordisk men tycker att Nova ar for dyr (har bloggat om bada aktierna).

  Fortum tror jag ar en mycket bra langsiktig aktie. Inte minst da jag tror att bensinen en vacker dag kommer i allt storre utstrckning att bytas ut mot nagon form av elbilar och det kommer att lyfta elforbrukningen. Ett annat elforetag ar norksa Hafslund som aven ar storagare i norska solcellbolaget REC. En krydda men en risk da i princip all forsaljning sker i lander med statliga bidrag (Spanien, Tyskland, Japan).

  Danska Danisco Sugar kan vara ett lagrisk alternativ om man forsiktigt vill investera inom jordbrukssektorn. Mkt lagre risk an Black Earth Farming.

  Mobiljatten Nokia har nog stor fortsatt forsaljngspotential. 2007 saldes ca 1,1 miljarder telefoner. Antalet mobilanvandare gar mot 4 miljarder. Om alla byter telefon vart 2:a ar innebar det en arlig marknad om 2 miljarder enheter. Om Nokia behaller sina 40% innebar det kanske en dubbling av deras forsaljning. Eftersom Nokia ar svaga i USA men starka i de flesta u-landerna finns aven en chans att deras marknadsandel okar ytterligare aftersom USA andel vager allt mindre.

  G4S, DnB Nor har jag ingen uppfattning om.

  StatoilHydro kan vara av intresse men personligen tror jag mera pa oljeforetag som ligger tyngre inom upstream.

  SvaraRadera
 2. Av finska aktier skulle jag rekommendera Vacon. Ganska ung frekvensomformartillverkare. De har världens bästa, tekniskt, omformare. Fullständig produktportfölj 0,5 KW till 5 MW. Deras omriktare används inom de mest krävande tillämpningar, bl a vindkraftverk. Energisparare - rätt branch

  SvaraRadera