2008-03-25

Deklarera AdSense

Som dom flesta säkert vet vid det här laget kan du gå in på Skatteverkets hemsida och titta på din deklaration nu. Du kan faktiskt utföra hela din elektroniska deklaration om du vill.

Det ville jag! Efter att ha fyllt i K4:an gav uträkningen mig drygt tusen kronor tillbaka. Klart över förväntan eftersom jag har haft skattejämkning för bolånet.

Sen kom jag till AdSense. Jag fyllde i AdSense-pengarna jag fått utbetalda under 2007 i ruta 19, inkomst av hobby, och plötsligt blev det drygt 1500 att betala. Då jag hade tjänat lite drygt 3000 under året känns det ganska galet. Skatten ökade alltså med drygt 2500 för att jag hade tjänat drygt 3000! Räknade jag på dom exakta siffrorna, skatt/inkomst, skulle skattesatsen på mina AdSense-pengar vara 78,6%! Kvar i fickan skulle det bli cirka 700...

Kan det verkligen stämma?

Jo, visst gör det det. Statlig skatt stavas den stora skurken. Ungefär 20% av skatten är just den statliga. Utan den hade det blivit en skattesats på 58,7% vilket var mer i nivån jag hade räknat med att betala. Nu blir det till att deklarera manuellt och använda T2 istället.

Fortsättning följer...

10 kommentarer:

 1. Är det bara för att du kommer över gränsen för statlig skatt, som det blir så hög skatt på hobbyverksamhet?

  //KM

  karriarmorsa.blogspot.com

  SvaraRadera
 2. Njae. Utan den statliga skatten blir det som sagt 58,7% vilket väl också får anses ganska högt. Det beror på att du måste betala egenavgifter själv på AdSense-pengarna. Siffran varierar dock beroende på skattesatsen i din kommun, men där omkring iaf...

  SvaraRadera
 3. Jag förstår inte hur jag ska deklarera K4... Det står förifyllt vad jag sålt för, och så ska jag fylla i omkostnader (tror jag). Är det courtage? Slår jag ihop köp+säljcourtage?

  SEB påstår att jag betalade 2% courtage när jag köpte en aio för 10 000 men det kan ju inte stämma, jag måste ju ha betalat minimicourtage.

  ARGH! Min hjärna blir överhettad!

  SvaraRadera
 4. Ska jag inte fylla i köpbelopp?

  SvaraRadera
 5. Omkostnaden är köpcourtage+köpeskilling.

  Har du köpt 100 aktier för 200 kronor styck och betalat 99 kronor i courtage är omkostnadsbeloppet (100*200)+99 = 20099 kronor.

  Säljcourtaget är inräknat i den förifyllda siffra om hur mycket du sålt för.

  SvaraRadera
 6. Det är idag mycket enkelt att deklarera K4 på internet.

  Ta fram köpnotan på aktien/AIO du har köpt.

  Fyll i det totala beloppet som du betalat (inkl allt), detta är ditt omkostandsbelopp sedna behöver du inte räkna någonting över huvudtaget det fixar internet.

  SvaraRadera
 7. Anonym och diversifierad: Tack!

  SvaraRadera
 8. Hu, då är det ju knappt lönt att ha AdSense. Trist att skattepolitiken i det här landet i så många fall tycks gå ut på att kväsa intiativ och entreprenörsskap.

  SvaraRadera
 9. Maja: Nej, det var inte direkt en uppmuntrande insikt. Samtidigt så är det ju ändå mer pengar än inga pengar. Jag tänkte dock som sagt använda T2:an till att kvitta lite utgifter. Förhoppningsvis kan jag använda hela vinsten till det så blir det ingen skatt alls! Men som sagt, mer om det i ett annat inlägg.

  SvaraRadera
 10. Får man inte dra av kostnader för inköpt affärslitteratur och dylikt? Har för mig att jag läst det någonstans.

  Mvh David

  SvaraRadera