2008-03-12

Ny mäklarstatistik publicerad

Idag var det dags igen för Mäklarstatistik.se att publicera sina siffror över hur bomarknaden utvecklas. Både bostadsrätter och villor har sen årsskiftet sjunkit svagt i Stockholmsområdet. Däremot har det vänt uppåt i innerstan nu!

Tecken finns också på att trenden med fallande priser är bruten. Prisutvecklingen bedöms bli "stabil utan dramatiska förändringar åt något håll" framöver. På villor pekar trenden på svagt stigande priser närmsta tiden.

Mäklarstatistik (Kapitalnet)
Huspriser svagt ned (DN, Ekonominyheterna)
6 svar om bopriserna (Ekonominyheterna)
Bostadspriserna i Stockholm stiger (DN)

8 kommentarer:

 1. Du som verkar ha koll på det där med ekonomi, kan man verkligen lita på mäklarstatistik? Kan det inte vara så att man producerar glädjekalkyler för att få folk att börja köpa igen?

  //Erik, student och bostadspolitiskt intresserad

  SvaraRadera
 2. Siffrorna kan du definitivt lita på eftersom det är just statistik. Däremot bör du vara lite försiktig när du tolkar deras uttalanden i samband med presentationen av siffrorna. Titta till exempel på mina kommentarer till siffrorna som presenterades i oktober här.

  SvaraRadera
 3. Tack för länken, när jag läste statistik var det första jag lärde mig att man genom att styra vad, när och hur man samlar in data eller presenterar siffrorna snygga till resultatet. Men det kanske å andra sidan blir svårt för dem själva när de inte kan lita på sin egen statistik. Kanske har de två versioner, en intern och en extern, eller är jag för konspiratorisk? Du verkar ju ändå ha ett balanserat förhållningssätt synd bara att journalister ofta blint publicerar pressmeddelanden.
  /Erik

  SvaraRadera
 4. Mmm, visst är det så. I det här fallet tar dom dock siffrorna från alla försäljningar gjorda av anslutna mäklarfirmor under varje kalendermånad. Inte så mycket att tweaka med då... Men som sagt, man ska inte låta dom tolka siffrorna åt en för mycket. Bättre att titta på siffrorna själv.

  SvaraRadera
 5. Men, vad hände med bloggen?! Hade du inte gjort en massa beräkningar? Jag hade inte tid att kolla närmare på det på jobbet idag, men nu hemma tänkte jag göra det ... Men då var din beräkning borta! Eller var det någon annanstans jag läste kanske ... Skönt med en inte alltför allvarlig nedgång i alla fall!

  SvaraRadera
 6. Du kanske tänker på dom beräkningar jag gjorde för länge sen men som jag tipsade Per Penning om tidigare idag? Dom hittar du här.

  SvaraRadera
 7. Ja, precis dem, ja *phu*, jag kollade visst inte datum så noga :-). Nu kan jag lugnt läsa och räkna lite!

  SvaraRadera
 8. Precis, många gnäller på "mäklarstatistik" utan att fundera på vad statistiken eg. är. Det verkar som de tror att det sitter någon o bara ritar grafer på måfå och fyller i påhittade värden i kolumner.

  Det är bra att ni är källkritiska, men släpp sargen nu och kom in i matchen.

  SvaraRadera