2008-03-02

Vit vecka, summering

Den vita veckan är slut, och det är dags att summera. Ni som följt mina inlägg under veckan vet att det var svårt första timmen och när det blev stiltje på jobbet, men att det ändå har gått bra för mig. Framförallt har jag mått bättre. Generellt gladare och mindre stressad.

När jag tittade hur börsen hade gått blev jag faktiskt lite överraskad av att det inte hade gått bättre än det gjort. Dom flesta av mina aktier slutade förvisso veckan på högre kurs än föregående vecka, men flera av mina fonder hade utvecklats negativt. Jag hade fått känslan av att veckan hade gått rätt mycket upp. Veckans avslutning var visst inget vidare...

När jag gav mig på att gissa efter två dagar låg jag hyffsat rätt - bortsett från HQ som tydligen inte hade någon vidare inledning på veckan, tvärt emot vad jag trodde, och Wayfinder som inte fortsatte sitt tapp vilket jag befarade.

Slut är också omröstningen om vilken av mina tilltänka aktier ni läsare helst skulle äga. Solklar segrare blev SCA, som jag dock köpte redan under omröstningens inledning. Där efter kom Handelsbanken tätt följd av Latour. Den förstnämnda har jag idag räknat lite på, mer om det i ett eget inlägg, och den senare har jag förtillfället inget intresse av att köpa. För lite säkerhet - eftersom det var för säkerhet jag skulle köpa den - och för låg utdelning är min dom. Jag är snarare intresserad av att köpa Securitas nu. Det känns upplagt för turn-around, och direktavkastningen är riktigt skaplig.
Handelsbanken
15 (18%)
Holmen
9 (11%)
Latour
13 (16%)
Peab
5 (6%)
Securitas
2 (2%)
SCA
30 (37%)
Inget av dom!
6 (7%)

2 kommentarer:

 1. Ta det försiktigt med turnaround-bolag som Securitas. Jag sitter själv med Trelleborg, vilka jag köpte på deras bevisade långsiktiga vinstförmåga samt omsättningstillväxten och ett starkt kassaflöde. Dessvärre har bolaget väldigt återkommande problem inom automotive, och då problemen hänt mer än en gång, så är de väl inte längre att betrakta som "av engångskaraktär", vilka de redovisas som under deras redovisning.

  Det finns folk som har tjänat stora pengar på bra turnaroundinvesteringar. Problemet är dock fortsatt att det oftast är mycket svårt att räkna på turnarounds, vilket ökar osäkerheten i din bedömning och därmed även den nivå av skicklighetsbaserad analys du kan applicera på innehavet innan du köper - med andra ord så är det lätt hänt att din portfölj mer blir pilkastning med förbundna ögon.

  Securitas är inte riktigt lika illa som Trelleborg, men du förstår nog vad jag menar. Mitt tips är att hålla sig till bolag som växer stabilt, har stabil lönsamhet, skicklig ledning, väldigt låg värdering och hög direktavkastning samt ett stort innestående eget kapital. Du finner allt detta i Handelsbanken, och lite till! ;)

  Bra jobbat med den vita veckan förövrigt! Jag kommer definitivt ta några vita månader i sommar.

  Mvh David

  SvaraRadera
 2. Tackar för tipset. Jag ska ta och räkna lite på Securitas och se vad jag hamnar på. Det är dock inte omöjligt att jag väljer G4S istället. Eller struntar i "säkerhet" ett tag till...

  SvaraRadera