2009-11-30

En till bank tar tydligt ansvar

För en knapp månad sen skrev jag om hur jag hoppades att bankerna skulle ta ansvar när det visat sig att skuldberget börjat blåsas upp igen. En vecka senare kunde jag följa upp inlägget med att konstatera att Finansinspektionen gått ut och sagt att dom kommer att tvinga dom till det.

Idag har jag glädjen att konstatera att SEB skärper kraven för bolånetagare. Nivån för bottenlån sänks från 85% till 80%, och amorteringstiden för topplån ska vara max 10 år - alltså slut på amorteringsfria topplån. Kunden ska dessutom kunna klara en ränta på 7 % på hela lånet. Hade gärna sett att amorteringstiden varit max fem år för topplånet, men det här är gott nog.

SEB följer alltså Swedbank som gjorde en likande satsning redan i september. I deras fall blev maxnivån för bottenlån 75%, slut på amorteringsfria topplån, och krav att klara femårsräntan plus tre procentenheter. Dom slutade dessutom ta emot kunder som inte bytte bank till dom helt och hållet.

Intressant är att det är dom två krisande bankerna som är först ut med nyheter som dessa. Förmodligen är det delvis för att dom är i störst behov av återvunnet förtroende. En annan tanke är att dom andra bankerna redan sen tidigare varit mer ansvarsfulla när dom lånat ut och inte behöver ändra några policys.

Hur som helst är det goda nyheter. Det är en ansats för att minska skuldberget och en nyckel till att stoppa dom räntedopade boprisökningarna. Genom att bankerna tar ansvar kan Riksbanken behålla räntan låg istället för att höja den för att hindra svenskarnas köpiver. Bra både för oss som redan har bolån och för dom som vill in på bomarknaden.

4 kommentarer:

  1. SHB har haft 75% gräns i mer än ett år....

    SvaraRadera
  2. ansvar...SEB...eller hur!LOL! Vad lägligt att just detta kommer ut när de precis har blivit utsedd till en av de sämsta bankerna av sina egna bolånekunder! Endast Swedbank var sämre!

    SvaraRadera
  3. Jag tror inte riktigt att det handlar om att ta ansvar. En mer ärlig anledning är att man inte är intresserad av att låna ut en så stor del eftersom risken för en kreditförlust är för stor.

    SvaraRadera
  4. Det är bra att sätta krav på låntagare. Det kan vara farligt både för individer och länder (se USA) att man kan få för lätta krediter.

    SvaraRadera