2007-08-17

Husvärdering

Som jag berättade i måndags så har jag kontaktat mäklaren som vi köpte vårt hus av för att få en ny värdering av det. Igår var hon här och idag kom svaret: - Vårt hus är nu värt 300.000 mer än vad vi köpte det för!

Sen är det så klart med hus som med alla andra marknadsvärden att man inte tjänat något förrän den dag man säljer. Det vi dock kommer att tjäna, om inte banken sätter sig på tvären, är att vi får in topplånet i bottenlånet och därmed betalar betydligt mindre för den delen. Räknat på den första månaden så kommer vi att betala 270 kronor mindre, sen sjunker förtjänsten med drygt fem kronor per månad i och med amorteringen. Inga enorma summor kanske, men varje minskad utgift är välkommen!

Två tankar som kommer i spåren av det här, men som jag inte har ork att skriva om nu, är:
- Nog är det galet att vi kan "tjäna" 300.000 kronor på mindre än ett år?
- Det tycks vara sant att bostadsägande är det bästa sättet att bli rik!

4 kommentarer:

 1. En del av den vinstökningen beror väl på att fastighetsskatten tas bort? Det höjer ju villapriserna än mer.
  Du har haft tur helt enkelt. Det är väl bra om man har någon gång:)
  Anders
  aktieskolan.biz

  SvaraRadera
 2. Godmorgon Anders!

  Ja, visst har nya regeringen spelat oss i händerna, inget snack om saken. Bra tajming på det köpet helt enkelt! Husmarknaden har ju varit långt ifrån lika galen som den för borätter dock. Efter det lilla skuttet nu så återgår nog prisökningstakten till 5 % per år eller så.

  Bostadsrätter å sin sida har ju ökat dubbelt så mycket som hus senaste året... utan att vara alls lika gynnade av borttagandet av fastighetsskatt eller förmögenhetsskatt. Hade vi istället köpt en borätt för samma pengar hade vi kanske tjänat det dubbla alltså. Där nånstans blir det riktigt galet.

  SvaraRadera
 3. Hejsan,
  Kul att hoera att huset blir mera vart. Samtidigt spelar ju vardet pa huset inte sa stor roll nar man val ager huset. Tidigare har ett lagre varde varit att foredra fran fastighets- eller formogenhetssperspektiv. Samtidigt vill man ju forstass ha ett positivt utrymme mellan varde och lan.

  Min bank har alltid velat gora varderingen av en oberoende varderingsman. Om banken kraver det se till att banken betalar varderingsmannen.

  SvaraRadera
 4. Hej Anders!

  Ja, vi får se vad dom säger. Tänkte ringa imorrn och berätta för vår bankkontakt. Hoppas dom godtar denna värdering. Den är ju gjord av samma mäklare som gjorde den förra, när vi köpte, så det borde inte vara något att tjafsa om tycker jag.

  Tackar för tipset om att låta banken betala för värderingen om dom inte är nöjda med denna! Annars kan jag ju alltid ringa någon annan bank och fråga om dom är nöjda med min nya värdering. Hittar jag en sån borde nuvarande bank bli mera foglig om inte annat!

  SvaraRadera