2007-03-29

Allt är heligt

Det finns inte mycket som är okej att skämta om längre. Den här gången är det Sveriges stamningsföreningars riksförbund (ja, det finns tydligen ett sånt!) som protesterar mot den hysteriskt roliga karaktären Papa i nya humorsatsningen Hjälp! på TV4. Dom vill ha ursäkter från TV4, producenten och skådespelaren, omedelbart stopp på försäljningen av DVD:n, skadestånd och ett TV-program som tar upp stamning och vad det innebär. Om dom är allvarliga är det riktigt sorgligt, vill dom bara ha lite publicitet så var det väl ett bra sätt... All publicitet är ju bra publicitet sägs det.

I deras skrivelse hävdar dom vidare att dom inte tycker att Robert Gustafsson hållit sitt löfte att göra Papa till en karikatyr och inte en "typbeteckning". Strax efter listar dom några exempel på hur absurd och missvisande han är, t.ex. att han stammar när han skriver... Jag är fullständigt övertygad om att alla, utom möjligen ett par SSR:are, som ser programmet ser Papa som en karikatyr.

Är stammande Robert Gustafsson kul? (DN)
Ang. programmet ”Hjälp” (SSR)

4 kommentarer:

 1. Det handlar inte om Robert Gustafsson som stammar. Det handlar om en person som, i blommigt förkläde, blir utsatt för utskällningar, kränkningar och våldsamheter av andra ”patienter” och blir ”behandlad” med en högtryckstuta, på bästa sändningstid, då barnen fortfarande sitter upp och blir matade med denna ”vuxenhumor”. Och nu ska de tjäna pengar på andras bekostnad. TV4 borde istället läsa reglerna som de själva har på sina chat och forum sidor, om att vara trevlig och respektfull.

  Men jag ber dig inte att förstå, för den dagen du fattar vår reaktion, har du själv varit med om någonting som berör dig eller dina närmaste som fått dig att sätta skrattet i halsen…

  SvaraRadera
 2. Hej Scatsis!

  Nog handlar väl skrivelsen om Robert Gustafsson som stammar? Sen kanske du har en annan åsikt om varför det skulle vara olämpligt, men det ändrar ju inte skrivelsens innebörd... Eller företräder du SSR?

  Humor handlar väldigt ofta om väldigt udda personer, vilket kanske kan förklara förklädet. Man vill helt enkelt göra honom mycket mer udda än bara en "stammare". En som stammar i sig är väl inte roligt, men när stammaren som inte får fram ordet kaffe istället säger "ost", går ner till affären och köper en ål och kommer tillbaka med tycker åtminstone jag att det är roligt!

  Inslaget med högtryckstutan var inte alls min humor, och den episod då han hamnar i handgemäng med Örjan har jag inte sett och vill därför inte uttala mig om.

  SvaraRadera
 3. Scatsis?!

  Ganska svagt att kopiera och klistra in exakt samma svar i 4 olika bloggar Scatsis. Känns väldigt opersonligt.

  Självklart får man reagera på saker här i livet som man tycker är fel. Men att SSR går ut och företräder alla stammande svenska människor tycker jag är sjukt. Jag är själv lätt stammande och tycker att att Hjälp! är rätt så roligt att kolla på. Kanske inte den bästa komedi serien igenom tiderna men helt ok.

  Jag är även färg blind, ska jag stämma alla färghandlare för att dom säljer röd och grön färg då?

  SSR använder min röst för att begära skadestånd av en skådespelare och program som jag inte har nått imot. Fy ...

  SvaraRadera
 4. Hej! Intressant att SSR har kommenterat detta. Jag tänkte faktiskt när jag tittade på programmet en gång att det skulle vara möjligt att reagera på detta. För min egen del har jag nolltolerans när det gäller att göra komedi på andras bekostnad. Det imponerar inte på mig eftersom det är ett alldeles för enkelt sätt att göra komedi på. Ok, vi kan diskutera om stammare bär drag av en "folkgrupp", men om någon inte tycker om det jag skämtar om vill jag visa respekt mot den personen. Eftersom jag är kristen och tror på Jesus tror jag att varje människa är skapad av Gud. Därför unik; oavsett etnicitet, ålder, samhällsklass etc. Eftersom människan har ett sådant fantastiskt värde bör det även synas i hur vi talar och bemöter varandra. Det är därför inte förenligt att mörda en människa eftersom det kränker värdet som finns "inneboende" i människan i och med att hon är skapad av Gud. Jag menar att denna princip även kan gå ned på ett lägre plan när det handlar om stamning. Visst vi kan diskutera var gränsen för att man känner sig kränkt ska gå. För mig är inte det det relevanta i frågan. För mig handlar det om att det minsta tecken som visar på att någon känner sig illa till mods av det jag sagt bör tas på allvar...det handlar om att visa kärlek till mina medmänniskor.
  Argumentet om röd och grön färg hos färghandlaren håller inte i denna argumentation. Färghandlare har inte som avsikt att någon som är färgblind inte ska kunna se vilken färg de köper. Ofta står det även på burken vilken färg det är...

  Slutligen: en tumregel som kanske kan vara relevant att använda skulle kunna vara följande: om ett skämt (vilket som helst) om en person istället gällde min mamma, pappa, syster eller bror - skulle jag fortfarande tycka att det var lika roligt?

  Daniel

  SvaraRadera