2007-03-29

Bort med A-kassan!

Innan reformen vid årsskiftet var jag väldigt kritisk till a-kassan eftersom den till största del var finansierad på annan väg än genom avgiften. Kritiken var dock inte baserad på finansieringen, utan att man var tvungen att vara medlem och betala en fånigt låg, för att inte säga symbolisk, summa för att ta del av den.

Nu när man måste betala vad det kostar är det dock inte många som vill vara med längre. Många söker aktivt utträde, och andra struntar i att betala vilket kommer generera ett utträde efter tre månader. Detta bäddar så klart för en katastrof när lågkonjunkturen kommer och jobb börjar försvinna igen. Vad kommer hända då? Jo, alla som lämnat a-kassan för att ha lite mer pengar för stunden kommer krypa till soc och vilja ha bidrag istället.

Nej, nu måste a-kassan bort! Frihet under ansvar funkar inte! Ersätt den med en skatt som alla betalar, eller åtminstone alla som har jobb. Alla ska också få tillgång till ersättning vid arbetslöshet, gärna enligt dom nya reglerna med avtrappning om man inte lyckas skaffa jobb så man får incitamentet att anstränga sig.

Stort medlemsras i a-kassorna (DN)
Reinfeldt följer utvecklingen (DN)

2 kommentarer:

 1. Visst är dem roliga alliansen..
  Man vurmar så för låginkomstagare och unga.. Men när det väl kommer till kritan då får låginkomstagare minst i skattesänknining..
  Vad är det för mening med att sänka skatten med 700 och sen höj alla avgifter om man verkligen vill ge folk mer att leva för?

  Varför kan inte alliansen sänka skatten utan att höja avigfter på sånt som upp till 80% av Svenska folket betalar till. Räcker det inte med säkningen av akassan som "betalning" för tusenlappen,

  SvaraRadera
 2. Tja, nu vet jag inte om jag håller med. Dom saker dom gör sade dom redan i valrörelsen att dom skulle göra, och röstades fram till segrare i valet.

  Förmögenhetsskatten vill väl sossarna också ha bort? Mona påstod att hon ville det i alla fall.

  Fastighetsskatten var förmodligen huvudfaktorn till valvinsten. Det är väl finfint att den nu dessutom kan finansieras helt inom sin sektor?

  A-kassan var man också tydlig med redan innan valet att kostnaden skulle upp och ersättningen ner.

  Även höjd trafikförsäkring pratade dom om på förhand. Det är väl bra att dom som kostar pengar också är dom som betalar? Istället för att alla ska betala för dom som kör bil gör dom som kör bil det, och dom som inte vill betala kan välja att inte köra bil.

  SvaraRadera