2007-03-09

Persson glassar vidare

Den här gången har han fått 700.000 kronor för att han skriver sin bok.
Tror ni han betalar tillbaka när han tjänat in mångdubbelt det på boken?

http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=1042&a=626512

18 kommentarer:

 1. Nej, jag tror knappt at karl´n kommer att betala igen ett enda korvöre igen till folket. Ränderna går aldrig ur. Ego blir och förblir alltid ett ego. Den som såg SVT´s dokumentär om de båda statsministerkandidaterna inför valet -98, där SVT jämförde Bildt och Persson med vad folk inom den egna rörelsen tyckte om respektive, går inte att missförstå någonting. Perssons lakejer från Vingåker/Katrineholm, hade inte ett enda gott att säga om sin ledare. Det säger mycket. Är han inte betrodd av sina egna, kan man dra en och anan slutsats. Nu har han med dessa 700 000 kr bevisat vad den dokumentären antydde.

  Förresten 700 000 kr. Visst är det märkligt för ett assistentarvode?! Den assistenten skulle jag vilja se. Vem har 700 000 i årslön?

  Blog.jonas.se

  SvaraRadera
 2. Ja det här är väl helt gräsligt. Kulturarbetare måste först jobba ihop pengar på olika extrajobb, skatta för dem, och sedan använda obetald egen tid för skapandet. Inkomsterna blir mindre än för ett helt okvalificerat arbete, och pensionspoäng därefter. Det är stötande att en höginkomsttagare kan få motta så här stora stipendier.

  SvaraRadera
 3. Ja, man undrar ju litet över Riksbankens Jubileumsfonds sinne för pengar. Om man nu bekostar framtagandet så är det väl självklart att man begär återbetalning från bokens överskott så att man inte subventionerar Perssons vinst. Det vore ju som att ge honom 700.000 kronor rakt ner i fickan annars och det om något borde väl väcka misstankar om muta/bestickning.

  /Det luktar illa

  SvaraRadera
 4. Sossarna är HÄRLIGA!

  Arbetarpartiet? Tillåt mig att skratta!

  Godsägare Göran Persson anser sig inte behöva skriva en bok som är intressant nog att kunna bära sina egna kostnader tydligen. Nej, han behöver BIDRAG, och då snackar vi bidrag nästan i mångmiljonklassen!

  Det äcklar mig att Görans kompisar på statliga myndigheter ser till att fortsätta ösa pengar över honom, trots att han inte förtjänat ett enda öre.

  SvaraRadera
 5. Stiftelsen Riksbankens Jubileumsfond (skapad av SOSSAR på 60-talet) skriver att ändamålet med deras bidrag skall vara bl.a. "att företräde skall ges åt forskningsområden, vilkas medelsbehov inte är så väl tillgodosedda på annat sätt".

  http://www.rj.se/38066.htm

  Alltså ska bidrga ges till såna som inte har medel (pengar) nog att kunna betala själv.

  Göran Persson är mångmiljonär! Självklart har han alla möjligheter i världen att skriva en bok utan att få statliga bidrag!

  Dagens sossar är blott samhällsparasiter, som anser att statens pengar är sina egna. Och Göran Persson och hans adept Mona Sahlin, är dom girigaste av alla.

  SvaraRadera
 6. Vet ni vad det är ni ifrågasätter egentligen? Är det pengarna eller är det Göran Persson kritiken handlar om?

  Riksbankens jubileumsfond stödjer en rad olika projekt som syftar till att belysa svensk historia. Så sent som för några dagar sedan kunde vi läsa om stöd för ett projekt som ska kartlägga svensk IT-historia (http://www.svd.se/dynamiskt/inrikes/did_14772331.asp).

  Göran Persson har fått ett bidrag för finansieringen av en bok som avhandlar en lång politisk karriär som de senaste 15 åren bestått i att vara finansminister och statsminister. Oavsett vilken politisk uppfattning man har så finns det ett stort allmänintresse i att Göran Persson ger ut denna bok.

  Om det inte bara handlar om att klanka ner på Persson så är det bara att gå in på rj.se och läsa sig till beviljade anslag till projekt av betydligt mindre allmänintresse än denna bok.

  Att det sedan finns en rad andra finansieringsmöjligheter och att den med stor sannolikhet kommer att bli en storsäljare hör inte till saken. Anslaget är beviljat av Riksbankens Jubileumsfond bestående av både politiker, proffessorer, docenter och direktörer.

  En av alla anonyma kommentarer här säger om fonden "att företräde skall ges åt forskningsområden, vilkas medelsbehov inte är så väl tillgodosedda på annat sätt" Ja, så står det i en del av den långa ändamålsförklaringen. Det finns i ärlighetens namn betydligt fler punkter än så...

  Kommentarerna i övrigt luktar av avundsjuka i en salig blandning mellan jantelag a´la socialdemokraterna och att allt ska vara ett partipolitiskt ställningstagande.

  Vad GP tjänar och hur stor förmögenhet han har är jag alldeles övertygad om inte spelar någon som helst roll i beslutet att anslå 700000 kronor. Det ska inte heller ha någon betydelse.

  SvaraRadera
 7. OK Fredric.

  Anställd på SSU?

  SvaraRadera
 8. Det går inte att argumentera med sosse-kommunister, dom är oftast för hjärntvättade för att ens själva inse vilken trasig syn på livet dom har.

  SvaraRadera
 9. Trevligt med så många anonyma kommentarer :)

  Nej, jag är inte någon SSU-medlem. Jag är inte sosse eller vänstersympatisör heller. Jag är bara realistisk och låser inte fast varenda ställningstagande på den politiska skalan som så många anonyma här verkar göra...

  SvaraRadera
 10. Fredric,

  Varför skulle det spela någon roll att det finns fler punkter än den om att bidraget ska ges till dom mindre välbeställda? Är den punkten inte relevant om det finns fler?

  Och varför spelar det inte någon roll att den här boken definivt kommer generera en rejäl säck med pengar till den som fått bidraget?

  Jag kan hålla med om att det är en bok som ligger i samhällets intresse att den skrivs, men jag kan inte förstå varför samhället ska finansiera den när den ändå kommer göra den redan rika författaren betydligt rikare. Hade pengarna gått till Torbjörn Fälldin istället hade jag inte haft några invändningar alls.

  SvaraRadera
 11. Det spelare mycket stor roll att inte bara ange den punkten i stadgarna när det finns flera olika delar av stiftelsen som stödjer olika typer av projekt. Om du går in och ser till vad pengarna anslås så är det till synes inte många "mindre bemedlade" som erhåller anslag.

  Stiftelsen är inte en samhällsinstitution - det är just precis en stiftelse som förvaltar pengar att dela ut inom ramen för de stadgar som finns och där har de bedömt att Göran Perssons bok faller in.

  Som jag skrev; författarens namn spelar inte någon roll i beslutet om anslag eller inte. Varför skulle det vara mer okej om det var Torbjörn Fälldin som fick 700000,-? har du koll på att inte han är miljonär?

  SvaraRadera
 12. Göran:
  Taxerad förvärvsinkomst: 1 458 100 SEK

  Torbjörn:
  Taxerad förvärvsinkomst: 324 900 SEK

  SvaraRadera
 13. Bra jobbat :)

  Och förmögenheten, har du koll på den också, "godsägare" som de båda är?

  Hur var det förresten med önskemålet om en bok av Fälldin istället för GP? Ideologiska skäl eller någon annan anledning?

  SvaraRadera
 14. Förresten är det en bra förvärvsinkomst den 81-årige Fälldin har. Unnar vi honom verkligen så mycket pengar som pensionär, borde inte han kunna ge bort lite av sin höga pension till någon mindre bemedlad... :)

  SvaraRadera
 15. Gods var väl att ta i om Fälldins gård som han hade redan innan han blev stadsminister? Orkade man engagera sig i frågan kunde man nog få reda på taxeringsvärden för både den och Torp, men det får du göra själv i så fall. =)

  Jag uttryckte väl aldrig något önskemål om en bok från Fälldin? Jag valde honom för att det var den mest relevanta jämförelsen. Bildt har också pengar, Palme är död... Kanske Ingvar kunde vara relevant iofs, vet inte riktigt vad han gör nu för tiden.

  SvaraRadera
 16. Ingvar Carlsson har skrivit flera böcker, bland annat "Så tänkte jag" och Bildt har nog fullt upp med sin blogg för närvarande...

  SvaraRadera
 17. Ansökte han om bidrag för att skriva sina böcker? ;)

  SvaraRadera
 18. Jag antar att min flickväns pappa beviljas mer forskningsanslag (cancerforskare) för att han har familj och fyra barn, jämfört med en forskare utan dessa kostnader.....
  Med finansiering menas naturligtvis inte privatpersonens tillgång och inkomst, utan om man har finansiering från andra källor!

  Det Riksbankens Jubileumsfond "köper" är en faktamässigt bättre bok, med syftet att bättre material ska finnas tillgängligt för forskare. Dom är inte ett förlag som vill ha vinst av sina bidrag, utan kunskap av allmänintresse.
  Det är det Persson ska leverera för pengarna (han får dom naturligtvis inte själv, det är inget "stipendium" som någon skrev, det är kostnadsersättning för redovisade kostnader.)

  700 000 kr är 500 000 i bruttolön, ca 41 600 i månaden. Då det var någon av hans tidigare underhuggare i SB som skulle hjälpa honom verkar det helt rimligt.
  Olof

  SvaraRadera