2007-03-20

Överbeskydd

Nu kommer, enligt DN, skarp kritik mot BO:s rapport från en psykolog som hävdar att den "anklagar" nyblivna föräldrar.

Jösses! Om man gjort en undersökning och kan konstatera att det är ett stort problem måste man väl få säga det? Snacka om överbeskyddande! Typ "Säg inte till föräldrarna att dom måste ägna barnet mer tid och kärlek, för dom kan ta illa upp". Hon menar vidare att det bara är bra att fler föräldrar söker hjälp och att det visar på att dom bryr sig mer...

Men, snackar vi inte äpplen och päron här? Undersökningen menade väl inte att alla som någonsin frågat om något inte har knytit an till sitt barn? Hon tror också att det efter den här rapporten sitter tusentals oroliga föräldrar som undrar om dom knytit an till sitt barn eller inte... Kanske det, men i så fall är det väl en bra väckarklocka.

Själv har jag frågat massor på både BVC och hos vårdguiden, och är ändå helt trygg i att jag och min lille grabb har "knytit an". Hyser man tvivel i frågan bör man genast gå hem och bonda lite med sitt barn!

Skarp kritik mot BO-rapport (DN)

1 kommentar:

 1. Hej! Du har helt rätt att jag var lite ironisk i mitt inlägg. De som följer min blogg vet att jag just nu är inne i en diskussion just kring det du skriver- om överbeskyddande och dess konsekvenser.

  Jag har känge jobbat med frågor som handlar om unga och psykisk ohälsa som ju har ökat lavinartat. (ex. självskadebeteende, ätstörningar etc) och trodde länge att det berodde främst på ökad press bland unga samt givetvis ärflighet och trauman.

  Men så för några veckor sedan så hörde jag en utmärkt föreläsare (överläkare i psykatri) som menade att en stor bit beror just på att överbeskyddande faktiskt kan leda till att man reagerar med svår ångest på saker som inte är farliga och genast fick jag en pusselbit som jag inte haft innan som fått mig att börja fundera.

  Det är lite de frågorna som jag kläcker ut mig på bloggen för tillfället, just för att testa om det kan ligga någonting i det eller inte. (se inlägget "en jordnötsring är inget farligt" där jag länkar till föreläsningen samt kommentarerna till det där jag utvecklar mig mer. Även "mer kobror i pedagogiken" spinner vidare på detta!

  Vilken bra blogg du verkar ha! Gillar också friluftsliv och stort lycka till med föräldraskapet. heja!

  SvaraRadera