2007-03-20

Många vilsna föräldrar

Imorse klockan 7:30 lämnade Barnombudsmannen Lena Nyberg myndighetens årsrapport till socialminister Göran Hägglund. Av den framgår bland annat att "drygt en tredjedel av de svenska spädbarnen har inte lyckats knyta an till sina vårdare på ett tryggt sätt". Vad det betyder i klartext framgår inte riktigt av tidningsartiklarna, men hur som helst är det extremt skrämmande. Glädjande är dock att fler söker hjälp för det, även om det tydligen är svårt att få det på grund av att neddragningar ofta varit i just det här området när sparkrav avlöst varandra senaste åren.

Enligt SvD ska den också peka på klasskillnader, men på vilket sätt framgår inte riktigt. Gissningsvis betyder det dock att det är dom mindre välbeställda som känner sig mest vilsna. Det finns inte heller någon förklaring till varför. För att gissa vidare kan jag tänka mig att det blivit svårare att klara sig som ensam förälder, eller att gå ner på deltidslön, vilket gör att man får mindre tid till barnet. Jag kan också tänka mig att det handlar om det ytliga samhälle vi nu lever i, där kraven innan man blir förälder mest varit på utseende, att ha rätt kläder och umgås med rätt människor. Ett barn blir ju inte tröstat av att man köper det en moderiktig jacka...

Uppdaterat:
BO:s hemsida kan du nu läsa både pressmeddelandet som släpptes i samband med rapportens publicering och själva rapporten på 186 sidor.

Avsnittet om vilsna föräldrar hittar du på sidorna 78-83, där det bland annat står: Om den vuxna inte lyckats knyta an till det späda barnet, om den vuxna av olika skäl varit otillgänglig eller bortstötande eller om hans eller hennes gensvar på barnets signaler varit nyckfullt och oförutsägbart, riskerar olika typer av otrygg anknytning att utvecklas.

Fortsättning här...

Småbarns psykiska ohälsa ökar (DN)
Psykisk ohälsa ökar bland barn (SvD)
Psykisk ohälsa bland småbarn ökar (SVT)

2 kommentarer:

  1. Att försämra barnens anknytning till sina föräldrar är ju själva målet med den Engels-Marxianska socialismen som är rådande i den daghemsstalinism som vi har i landet. Alltså är rapportern just som det skall vara ....

    SvaraRadera
  2. The society are runned by men and women in dark costumes who cant see the wood because of all the trees and the children suffer along the way.

    They talked and talked and talked and the world slowly fell apart every time.

    SvaraRadera